'Hoerig voorkomen' bracht wachtmeester in verzoeking

ARNHEM - De Ecuadoraanse vrouw die zegt te zijn verkracht door een 24-jarige wachtmeester van de marechaussee, moet op 11 januari opnieuw worden verhoord. Haar advocaat vindt het 'zeer belastend' en 'onnodig' dat zijn cliënte haar verhaal voor de militaire raadkamer moet doen.

De wachtmeester wordt ervan verdacht dat hij op 17 september een 32-jarige Ecuadoraanse vrouw op de luchthaven Schiphol heeft verkracht. De wachtmeester geeft toe seks met haar te hebben gehad, maar ontkent haar te hebben verkracht. Ook in de verhoren bij de rechter-commissaris heeft hij steeds gezegd dat de vrouw zelf in het seksuele contact toestemde. Volgens de man 'zag zij er hoerig uit'.

De wachtmeester werd gearresteerd nadat de vrouw op 18 september aangifte had gedaan. Zij verbleef in een passantenverblijf, omdat zij te weinig geld bij zich had om Nederland binnen te mogen. De wachtmeester haalde haar uit dit verblijf en nam haar mee naar de toiletruimte.

De militaire raadkamer honoreerde gisteren het verzoek van de advocaat van de verdachte, mr. M. Moszkowicz, om de zaak aan te houden en de vrouw op 11 januari voor de militaire kamer te verhoren. Moszkowicz acht het noodzakelijk dat de rechters de vrouw zelf zien. In zaken van 'haar woord-tegen-het-zijne' is het volgens Moszkowicz van het grootste belang dat rechters kunnen observeren. “Dat zij haar lichaamstaal kunnen zien, dat zij merken hoe zij reageert.”

Officier van justitie mr. W. Weerkamp heeft zich steeds tegen het horen van de vrouw verzet. “Ook aan een prostituee vergrijp je je natuurlijk niet.” Volgens de officier heeft de advocaat genoeg gelegenheid gehad tot vragen stellen tijdens twee eerdere verhoren. Voor een van de verhoren kwam de vrouw speciaal over uit Italië.

Volgens de advocaat van de vrouw, mr. B. Snoeij uit Amsterdam, heeft de rechter-commissaris bovendien al schriftelijk vastgelegd dat zijn cliënte er niet als een prostituee uitziet. “De verdachte argumenteerde bijvoorbeeld dat zij een zonnebril droeg”, herinnert Snoeij zich. “Gelukkig heeft de rechter-commissaris daar geen waarde aan gehecht.”

Snoeij vermoedt dat zijn cliënte inmiddels weer in Ecuador verblijft. Of zij op 11 januari kan en komt, is nog niet duidelijk. Alleen al het idee nogmaals en dit keer tijdens een openbare zitting waar ook de wachtmeester aanwezig zal zijn, haar verhaal te moeten doen, is volgens Snoeij zeer confronterend voor zijn cliënte.

Als advocaat van de getuige kan Snoeij tijdens de zitting niets doen om de vrouw bij te staan. Hij mag niets zeggen, noch ingrijpen als hij bepaalde vragen van de advocaat van de verdachte ontoelaatbaar acht.

Naast deze strafzaak loopt een civiele procedure, waarin Snoeij namens de vrouw probeert de geleden schade te verhalen. De onderhandelingen daarover met de werkgever van de wachtmeester, de Koninklijke Marechaussee, lopen nog. “De schade als gevolg van dit nieuwe verhoor komt daar nu nog bij”, zegt Snoeij. “Wéér zo'n sessie met vragen waarvan de relevantie ver te zoeken is, draagt bepaalt niet bij aan de verwerking.”

Volgens mr. T. Dammers van het advocatenkantoor Van Driem is het in dit soort zaken extra triest dat de advocaat van de getuige geen enkele bevoegdheid heeft. Het kantoor Van Driem verdedigt vooral vrouwen. Dammers maakt het vaak mee dat een advocaat met aantijgingen komt tegen haar cliënte waarop zij niet mag reageren. “Een leemte in de wet”, stelt Dammers, die dit ook vaak merkt in civiele procedures in het kader van de nieuwe wet-Terwee. Deze wet is bedoeld om het slachtoffer meer mogelijkheden te geven om schadevergoeding te vorderen. “Ik mag dan alleen iets zeggen als het over de noodzaak tot schadevergoeding gaat, ook als de tegenpartij met beschuldigingen komt die verder dan de schadevergoeding gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden