Hoerenlopers straffen? Ja/nee

Place de Clichy, Parijs, vorige maand. Demonstratie tegen de dreigende strafbaarstelling van klanten van prostituees. Beeld afp

Een bordeelverbod, zoals in Frankrijk, geeft veel ellende. Maar de legalisering van prostitutie in Duitsland werkt ook niet. In beide landen woedt een strijd over invoering van het Zweedse model: de klant wordt strafbaar. Een Duitse feministe is blij, een Franse noemt het betuttelend.

De fronten zijn hard en onverzoenlijk. Van een open discussie is geen sprake. De activisten die prostitutie willen verbieden en de vertegenwoordigers van hoerenorganisaties weigeren met elkaar op één podium plaats te nemen. Bij de presentatie begin november van het boek 'Prostitutie: een Duits schandaal' werden proteststemmen resoluut buiten de zaal gehouden.

Het boek is samengesteld door oerfeministe Alice Schwarzer en uitgegeven door Emma, van het gelijknamige blad dat in de jaren zeventig door Schwarzer is opgericht. Het nieuwste nummer van Emma laat er geen misverstand over bestaan: "Wij eisen: prostitutie afschaffen!" kopt het blad. "Verander eindelijk de pooierwet."

Op de voor- en achterkant van het blad staan de portretten van bekende Duitsers die de slogan onderschrijven. Acteurs, schrijvers, politici. Met hun namen ondersteunen ze de actie van Schwarzer c.s. om de wet op de prostitutie ingrijpend te veranderen. Zo zou naar Zweeds voorbeeld ook de hoerenloper (Emma: 'vrouwenkoper') strafbaar gesteld moeten worden.

Onder dwang?
De huidige wet stamt uit 2002 en is ingevoerd door de toenmalige regering van SPD en Groenen. De wet hield een liberalisering in van de bedrijfstak seks en erotiek. Prostituées werden erkend als zelfstandige sekswerkers met recht op normale arbeidsvoorwaarden, sociale verzekeringen en pensioen. De wet zou misstanden in de branche moeten verhelpen.

De tegenstanders van de wet argumenteren dat vooral bordeelhouders en pooiers van de wet profiteren. In politiekringen zegt men dat het veel moeilijker is geworden om vast te stellen of de vrouwen onder dwang werken. Ook de Europese Unie heeft de Duitse wet bekritiseerd omdat die het moeilijker maakt om vrouwenhandel op het spoor te komen.

Alice Schwarzer beweert dat Duitsland sinds de wet van 2002 een seksparadijs is geworden. "Hoerenlopers komen in busladingen uit het buitenland om de flat-rate-bordelen te bezoeken", vertelt ze in een gesprek met de buitenlandse pers. In flat-rate-bordelen kunnen klanten voor een bedrag van zo'n 70 euro onbeperkt over vrouwen beschikken.

14,5 miljard euro
Hoewel geen deskundige zich aan een schatting van het aantal prostituées in Duitsland waagt, smijt Schwarzer met cijfers dat het een lust is. In de branche, zegt ze, zijn 340.000 vrouwen werkzaam, 90 à 94 procent van hen is buitenlands. Er gaat jaarlijks 14,5 miljard euro om in de business. Niet meer dan 44 vrouwen hebben zich in de zin van de wet laten registre- ren.

 
Duitsland is sinds de wet van 2002 een seksparadijs geworden
Alice Schwarzer
De Duitse feministe Alice Schwarzer

Na Schwarzer verschijnt Amy Steele voor de pers. Ze vertegenwoordigt Hydra, een organsatie voor hoeren. "Je kunt ons ook artiesten, genezers of sletten noemen." Het waren vooral de vrouwen van Hydra die bij de presentatie van Schwarzers boek luid protesteerden. "Ik ben in mijn werk nog nooit een vrouw tegengekomen die onder dwang stond", zegt ze.

De bij de belastingen als performance-kunstenaar ingeschreven Steele zit zes jaar in het vak. Ze zegt dat de wet het makkelijker heeft gemaakt om zich als zelfstandige te vestigen. Van ongelijke machtsverhoudingen wil ze niets weten. "Er zijn steeds minder pooiers, steeds meer verhuurders." En: "Wij zijn de experts, wij bepalen de grenzen, wij krijgen betaald."

Boete
Van het geklaag van Schwarzer en de mensen rond 'Emma' moet Steele niets hebben. "Al die meisjes uit Roemenië en Bulgarije? Tja, hier verdienen ze nu eenmaal meer dan in hun eigen land." Over Schwarzers roep om een verbod op prostitutie: "Als de arbeidsomstandigheden voor journalisten slecht zijn, eis je toch ook geen verbod op de journalistiek!"

Als het aan Schwarzer ligt, lopen Steele's klanten straks de kans op een boete van minstens 100 euro. De inmiddels zeventigjarige uitvindster van de tweede feministische golf meent te weten dat de nieuwe regering op haar lijn zal gaan zitten. Onder de onderhandelaars die aan een coalitie tussen CDU/CSU en SPD werken, zitten uitgesproken voorstanders van Schwarzers ideeën.

 
Als de arbeidsomstandigheden voor journalisten slecht zijn, eis je toch ook geen verbod op de journalistiek!
Amy Steel
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden