Hoelang is water houdbaar?

STEPHANIE ENGEL

Dorst lessen met een 'oud' flesje water. Verwarmd leidingwater uit een boiler drinken. Twee lezeressen vragen zich af of water onder bepaalde omstandigheden ook schadelijk kan zijn.

De situatie die door lezeres één wordt geschetst, is voor de meesten van ons herkenbaar: in de koelkast of in de auto ligt standaard een fles kraanwater die op warme dagen snel opgaat, maar soms ook wekenlang niet wordt aangeraakt. Kun je dat water nog drinken? "In principe is water heel lang houdbaar", zegt microbioloog Paul van der Wielen. "Een nieuw flesje dat in een koelkast op 4 graden Celsius wordt bewaard, blijft jarenlang goed."

Pas als we water transporteren, bewaren of verwarmen, wordt het negatief beïnvloed. Bijvoorbeeld door het petflesje steeds opnieuw te gebruiken. Door aan de flessen te lurken, komt er speeksel vrij dat voor bacteriegroei zorgt in de fles, legt de onderzoeker bij KWR Watercycle Research Institute uit. "Als er bacteriën in het water zitten, merken we dat aan de geur- en smaakstoffen die vrijkomen."

Dat kan simpelweg worden voorkomen door de fles regelmatig grondig te wassen. Dat kan met afwasmiddel, maar het is daarna wel zaak goed te spoelen, zegt Van der Wielen.

"Afwasmiddel introduceert, net als speeksel, een bron van voedingsstoffen voor bacteriën. Binnen één tot twee dagen kunnen al voldoende bacteriën in het water zijn gaan groeien."

Steeds nieuwe flessen water kopen vindt de microbioloog niet nodig. "Gewoon leidingwater is het veiligst, omdat het onder veel strengere wetgeving valt dan gebotteld water dat je in de winkel koopt. Met regelmatig verversen en verschonen, is er niks aan de hand."

Temperatuur heeft ook invloed op de kwaliteit van het water. Uit een warm geworden waterfles in de auto kan volgens Van der Wielen wel worden gedronken, maar er zitten risico's aan. "Als water warm wordt, vermeerderen eventuele schadelijke bacteriën zich. Voor gezonde mensen kunnen deze niet veel kwaad. Het kan wel bedreigend zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en voor ouderen."

Geldt dat dan ook voor de situatie die 'lezeres twee' schetst? Zij drinkt water uit een zogeheten close-in boiler, een apparaat in haar keukenkastje dat een extra voorraad leidingwater continu verwarmt. "Het hangt ervan af hoe de boiler werkt", zegt Van der Wielen. "Als de boilertemperatuur tussen 50 en 60 graden Celsius wordt gehouden, is er geen probleem. Dan sterven de bacteriën af. Maar langdurig stilstaand water met een temperatuur onder de 50 graden vergroot de kans op groei van de legionellabacterie."

Toch raadt Van der Wielen het drinken van warm water uit een close-in boiler af, want behalve de kans op bacteriën, zorgt een dergelijke boiler voor metaalafgifte. "Het boilervat is van koper. Omdat het water stilstaat en steeds op een hoge temperatuur wordt gehouden, komt er koper vrij. Behalve dat het een nare metaalsmaak geeft, kan langdurig gebruik van water met te hoge kopergehaltes schadelijk zijn voor de gezondheid. "

Zijn advies gaat nog een stap verder: drink ook geen warm leidingwater. Ook waterleidingbedrijven waarschuwen de consument daar overigens voor. De koperen leidingen kunnen namelijk hetzelfde negatieve effect hebben als de close-in boiler. Als je warm water wilt drinken, kun je het beste eerst koud water koken en af laten koelen, raadt de microbioloog aan. "Wil je echt alle risico's vermijden, gebruik dan alleen de koude kraan en drink gewoon wat vaker uit een glas."

Zelf een gezondheidsvraag insturen? Schrijf de redactie of mail naar gezondheid@trouw.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden