Hoelang blijft je smaak weg na een griepje?

EDWIN KREULEN

De lezer (leeftijd onbekend) stuurt een vraag omdat hij een van zijn hobby's niet meer kan uitoefenen. En dat is eten. Wat ging er mis? Drie maanden geleden kreeg hij griep. Allemaal niet erg heftig, zijn temperatuur schommelde zo'n tien dagen. Kort daarop volgde alsnog een heftige koorts.

Hij was die griep de baas en sterkte al snel weer aan met goede maaltijden. Het viel hem wel op dat hij minder goed proefde wat hij eigenlijk at. En nu, ruim een maand na genezing, is zijn smaak nog steeds grotendeels weg. Hoe komt dat en wat is er aan te doen? vraagt hij zich af. De huisarts probeerde of het met behulp van een inhalator beter zou gaan, maar dat leverde geen resultaat op.

René Poublon, kno-arts in het Erasmus MC in Rotterdam, krijgt deze vraag geregeld voorgelegd. De meeste patiënten beginnen over reukverlies, maar deze zintuigelijke waarneming hangt sterk samen met de smaakzin waarover de lezer spreekt. Voor de zekerheid kijkt Poublon ook altijd even naar de tong van de patiënt. "Zit daar bijvoorbeeld viezigheid op die er niet direct af gaat, of is de tong wel heel erg glad, dan kun je nog denken aan een schimmelinfectie of aan een gebrek aan ijzer of vitamine. Als je dat onderliggende probleem oplost, zou de smaaksensatie nog terugkomen." Is dat niet het geval, dan rest volgens Poublon niet veel anders dan afwachten. "Een maand niets proeven na een infectie in de hoge luchtwegen, dat is nog kort. De zenuwcel die zorgt voor het proeven, kan zich nog herstellen. Als dat gebeurt, dan is het meestal binnen een jaar."

Na dat jaar moet Poublon de patiënt de harde waarheid vertellen. "Het is heel goed mogelijk dat hier geen kruid tegen gewassen is. Als er niets anders aan de hand is en de smaak is verdwenen, dan is dat vaak iets wat zich niet meer kan herstellen. Hoe jammer dat ook is, zeker voor een fijnproever."

Dat ene miraculeuze medicijn dat eraan zit te komen en dat de proefzin alsnog kan herstellen, Poublon kent het niet. "In de medische wereld zijn zintuigen die met reuk en smaak te maken hebben, niet goed bedeeld. Anders dan wanneer iemand niet kan zien en direct een bril of zelfs een operatie mogelijk zijn. Eigenlijk weten we nog niet zo heel veel van de smaak." Afwachten is dus de boodschap. Er is niets aan te doen, en dat geldt ook voor fijnproevers die deze vrij zeldzame aandoening koste wat kost willen verkomen. Poublon: "Dan moet je zorgen dat je nooit een virusbesmetting krijgt. En omdat we weten dat de grootste virusoverdracht plaatsvindt als mensen elkaars handen schudden, zou dat een behoorlijk onmogelijke opdracht zijn."

Ook een vraag insturen? Schrijf de krant t.n.v. redactie gezondheid, mail naar gezondheid@trouw.nl, twitter naar @DokterTrouw

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden