Hoeladanseressen in Japans Obama

Het eeuwenoude Japanse stadje Obama – producent van gelakte eetstokjes – staat achter zijn naamgenoot. ’Dat dit zo groot zou worden!’

Yuko Uratani (44), verkoopster in een souvenirzaak, toont trots de vele producten met het gezicht van Barack Obama. ’Ik hou van Obama’ staat er op T-shirts, vlaggen en zelfs pakjes lokale lekkernijen. Zelfs afgevaardigden van Obama’s verkiezingscomité zijn komen winkelen. „Ze kochten voor zo’n 20.000 yen (161 euro),” herinnert de trotse verkoopster zich. Voor de ingang van de winkel staat een stenen beeld van de senator, gemaakt door een plaatselijke beeldhouwer.

Even verderop zit de 38-jarige Kumiko Kawakita serieus geld te tellen in het kantoor van haar werkgever, een grossier in koek, snacks en snoepgoed. Zodra de Amerikaanse verkiezingsuitslagen bekend worden, gaat ze samen met zo’n zeventig stadsgenoten in een hoelarokje en bloemenslinger een hoeladans doen in het museum, dat omgetoverd is tot verkiezingscentrum. Obama is immers in Hawaï opgegroeid.

De dansgroep is een belangrijk onderdeel van de ’Obama voor Obama’-campagne. „De afgelopen maanden hebben we elke week ergens opgetreden,” zegt Kawakita. Ze is stomverbaasd over het feit dat de naamgenoot van haar stadje waarschijnlijk de volgende Amerikaanse president wordt. „In mijn stoutste dromen had ik niet verwacht dat dit zo groot zou worden. Alle aandacht van de media kwam ook als een grote verrassing.”

Het idee om senator Obama te steunen komt van hoteleigenaar Seiji Fujihara (56). „Twee jaar geleden hoorden we op het nieuws dat de senator een grap had gemaakt over zijn naam, toen een douanebeambte op Narita Airport zei dat hij uit de stad Obama kwam. Hierdoor kreeg onze stad enorm veel aandacht, dus we besloten hem in januari 2007 een dankbrief te sturen met twee gelakte eetstokjes.” Een vanzelfsprekend cadeau voor de stad, die bijna 90 procent van de gelakte eetstokjes in Japan maakt. Een jaar later arriveerde er een dankbrief van de senator. „Van uw vriend,” stond er in het Japans onderaan. Kort daarna besloten Fujihara en een boeddhistische priester de supportgroep op te richten. De groep heeft nu 1500 leden en organiseert ook het feest in het museum. Het aantal toeristen steeg tot 18.000 in de eerste helft van dit jaar, tegen zo’n 25.000 in heel 2007.

Bijna verborgen onder de humor van het initiatief ligt ook een stukje donkere geschiedenis van de stad. Japan strijdt al jaren voor de terugkeer van Japanners die in de jaren zeventig en tachtig door Noord Koreaanse agenten uit Japanse kustplaatsjes werden ontvoerd. Onder hen waren enkele inwoners van Obama.

Burgemeester Koji Matsuzaki hoopt dat een mogelijke president Obama ook aan deze zaak zal denken. De angst voor Noord-Korea is in zijn stadje springlevend, ook al schrapte president Bush het land onlangs van de lijst van terroristische landen. „We hopen dat een nieuwe generatie een nieuw Amerika maakt. We krijgen de indruk dat senator Obama anders tegen Azië aankijkt. Dat hij als president in plaats van oorlogvoeren, een conversatie aangaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden