De Volksbank

Hoekstra stelt besluit over Volksbank uit

Minister Wopke Hoekstra van financiën.  Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van financiën.Beeld ANP

Het kabinet neemt meer tijd om te beslissen over de toekomst van de Volksbank en verkent ‘een maatschappelijke rol’.

De Volksbank is nog niet toe aan privatisering, vindt minister Wopke Hoekstra van financiën. Hij stelt een besluit over de toekomst van de bank met zeker een jaar uit. Onder meer door de lage rente zijn de inkomsten van de bank nog te onzeker.

De Volksbank is het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en Regio Bank. Deze groep kwam in de problemen tijdens de kredietcrisis en werd in 2013 door de overheid van de ondergang gered.

Het uitstel geeft Hoekstra meer tijd om te overwegen welke vorm de bank kan krijgen na een eventuele verzelfstandiging. De Tweede Kamer wil een ‘maatschappelijke rol’ voor de Volksbank. PvdA en SP willen dat het bedrijf in handen van de staat blijft. Hoekstra schrijft de Kamer dat hij de komende tijd de mogelijkheden verder verkent.

‘Denk aan de oude Postbank’

Het CDA wil van de Volksbank een coöperatie maken. Fractievoorzitter Pieter Heerma zei in juli in een interview met Trouw: “Er is behoefte aan iets wat lijkt op de oude Postbank. Een bank waar je binnen kan stappen, waar je de mensen kent, met simpele en eerlijke producten, waar het midden- en kleinbedrijf geld kan lenen.”

Heerma wil aansluiten bij een advies dat in januari werd gegeven door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Die constateerde dat de grote banken in Nederland te veel op elkaar lijken en dat een nieuwe nutsbank, waar de consument kan lenen en sparen, de bestaande banken onder druk zet om zich maatschappelijk verantwoord te gedragen. Heerma: “Zo’n bank zonder bonussen zal ook meer tuchtigende werking hebben richting gedrag van andere banken.”

De komende tijd gaat Hoekstra de mogelijkheden voor de Volksbank verder onderzoeken. Hij somt op: ­onderbrengen bij een of meer private investeerders, een beursgang, een ­coöperatie ervan maken of een fusie met een strategische partner. Bij al deze opties kijkt Hoekstra ook naar mogelijkheden om de bank een maatschappelijke rol te geven, bijvoorbeeld door die in de statuten vast te leggen of certificering van de aandelen, inclusief de oprichting van een stichting die de identiteit van de bank bewaakt.

Lees ook:

Er moet volgens CDA-voorman Heerma weer een bank komen die van de mensen is

De Volksbank (voorheen SNS) als coöperatie moet de moraal bij bankiers terugbrengen, vindt CDA-fractievoor­zitter Pieter Heerma. Er moet weer een bank komen die van de mensen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden