Hoek wil topper aan zee worden

Wordt Hoek van Holland het tweede Scheveningen? Hoek wil evenementenbadplaats nummer één van Nederland worden.

Fenneke Sysling

Naar Hoek van Holland ga je om te kijken naar de containerschepen die de Rotterdamse haven in en uit varen. Jong, hip en vermogend publiek op zoek naar vertier heeft er vooralsnog niets te zoeken. Maar de deelgemeente van Rotterdam wil in één keer doorstoten naar de top van aantrekkelijke badplaatsen.

’Get Hoekt!’ is de slogan die in de toekomst duizenden mensen naar Hoek moet lokken. ’s Zomers zal er iedere week iets te doen zijn. Eten op het strand aan de oester- of sushibar waar de beste koks het eten maken. Zwoele feesten met volle maan, ’in navolging van de wereldberoemde feesten in Thailand’, met bekende dj’s en vuurwerk vanaf een boot op zee.

Stadsdeelvoorzitter Paddy Roomer (PvdA) is de man van de wilde plannen. Volgens hem is het mogelijk Hoek van Holland evenementenbadplaats nummer één van Nederland, zo niet van Europa, te maken. Met de ferry zouden zelfs Britten speciaal naar Hoek van Holland willen komen. De deelraad deelt Roomers enthousiasme en stemde voor het plan.

Het plan is een ’totaalplan’. Niet alleen is er in Hoek te weinig te doen, ook zijn er te weinig overnachtingsmogelijkheden en de toegangsweg naar de stad is te smal, waardoor mensen op weg naar het strand te vaak in de file staan. De badplaats zal daarom ook investeren in wegen en hotels.

„Roomer geeft gas”, zegt Bram Kloppert, eigenaar van strandtent De Noorderpier. Hij is blij voor de ondernemers van Hoek van Holland: „Wij waren een ondergeschoven kindje, maar dit is wat we nodig hebben. En kijk om je heen, dit strand is toch echt duizend keer beter dan dat van Scheveningen?”

In de Hoekse politiek was alleen het CDA tegen het plan. Raadslid Wil Portengen: „Die blingbling en die nachtclubcultuur is aardig voor een bepaalde doelgroep, maar wij willen ook een aanbod voor oudere en jongere mensen. De Hoekse bevolking wil een familiebadplaats zijn. Maar wat je nu ziet, heeft daar niets meer mee te maken.”

Op de pier staat Dirk Verhagen met zijn maten te vissen. Hij komt uit Den Haag, maar vist liever in Hoek van Holland dan in Scheveningen. „Het lijkt een goed plan”, zegt hij, „maar je kunt er donder op zeggen dat het dan ontoegankelijk wordt voor de gewone man. Straks moeten we een kaartje kopen om op de pier te komen.”

Inwoners die gesteld zijn op hun rust, zijn bezorgd dat daaraan een einde komt. „Het moet hier geen Kijkduin of Scheveningen worden”, zegt bijvoorbeeld Hans van der Meer, die in een van de nieuwbouwwijken van Hoek zijn auto wast.

Op het Hoekse strand voetballen Mark, Floris, Max en Sander. Het lijkt Mark wel leuk als er meer evenementen voor jongeren zoals zij komen. Maar van Floris hoeft het niet zo: „Ik vind het wel oké zo. En al die Rotterdammers die dan hierheen komen, dat moeten we niet hebben. We hebben nu al ruzie in de zomer.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden