Hoek heeft geen antwoord op provocaties Valleivogels

HOEK - Het heeft er enkele weken op geleken dat Hoek superieur was aan de concurrentie. Maar op de dag dat een Zeeuwse club de eerste titel in de historie van het zaterdagvoetbal had kunnen bejubelen, incasseerde Hoek de grootste domper in deze competitie. De kampioen-in-spé was tegen Valleivogels als een tollende bokser, bezig met een kansloos gevecht (2-5).

PETER WILSCHUT

De ondermaatse prestatie van zaterdag bevestigt het geringe krachtsverschil tussen Hoek en de nabije volgers in de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal. De vroegtijdigheid waarmee de Zeeuwen de competitie - door eigen winst én met behulp van DOVO, ASWH en Achilles Veen -hadden kunnen beslissen, paste dan ook geenszins bij die gelijkwaardigheid. Nog altijd is de kans groot dat Hoek de meeste winstpunten in de B-afdeling zal behalen, het zou domweg strijden met de feiten als de titel zou worden behaald met een gevoel van superioriteit. Zes ploegen staken de pupillen van de Belg Johan Ballegeer eerder dit seizoen de loef af. Ter vergelijking de koplopers in de andere afdelingen: Urk leed tot nu toe twee nederlagen, Scheveningen één.

Valleivogels heeft de primeur, Hoek als eerste dit seizoen tweemaal geklopt te hebben. De formatie uit Scherpenzeel heeft zich tot een ware Angstgegner van de Zeeuwen ontwikkeld. Vorig seizoen ontmoetten de ploegen elkaar voor het eerst op topniveau. Sindsdien zijn alle vier de ontmoetingen in Valleivogels-voordeel beslist. Dat Hoek zaterdag niet in staat bleek dat stereotype beeld te doorbreken, bleek al vroeg. In de eerste minuut had Gijsel nog wel de 1-0 op de schoen, na zijn falen bleek het spel van Valleivogels vooral veel effectiever. In de tiende minuut deelde het Engels spelende Valleivogels de eerste dreun uit (Van de Weert, 0-1). In de periode tot de rust toonden de Zeeuwen zich zo onhandig dat de titelaanspraken verder weg raakten dan ooit. De niet alleen fysiek sterke jongens uit Scherpenzeel staken Hoek namelijk ook de loef af op gebied van voetbal-gogme. In balbezit werd met toestemming van scheidsrechter Van de Starre rust gebracht door tijdrekken. En trainer Ernst Brandes gaf na afloop ruiterlijk toe dat in die fase aanvoerder Harry Epskamp “zeker twee maal” voor niets een blessure-verzorging inriep. Hoek reageerde als het eerste beste zomeravond-gezelschap op de provocaties. Waar Valleivogels alle middelen aanwendde voor temporisering, joegen de Zeeuwen zichzelf op naar onzuiverheid.

Het fantasieloze Hoek bleek daarnaast niet meer remedie tegen de spelvervuiling te hebben dan gemekker tegen de leidsman. Terwijl als oude sportwet geldt dat binnen de lijnen het recht van de sterkste geldt. Vijf minuten in de tweede helft liep Hoek achter de feiten aan: Van de Weert scoorde 0-2. Dat in de laatste twintig minuten Biemans nog 0-3 maakte, Gijsel 1-3, Biemans 1-4, invaller Van 't Land 1-5 en De Smet 2-5 accentueert alleen maar dat Hoek nooit winstkansen heeft gehad.

Alles wat Valleivogels een warm hart toedroeg bulkte zaterdag van pret. De produktiefste seizoenzege houdt de club kansrijk in de strijd om degradatie te ontlopen. De verliezers van zaterdag, Strijen en Ajax, hebben in dat gevecht zaterdag een gevoelig gat laten ontstaan naar de winnaars van Heerjansdam, Barendrecht, Zwart Wit '28 en dus ook Valleivogels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden