Hoef of hart

Als we vroeger met vakantie naar Schiermonnikoog gingen, stapten we in Groningen over van de trein op de bus. Voor het station lag het Verbindingskanaal tussen Reit- en Damsterdiep. De metershoge oever aan de overkant ging schuil onder een woud van enorme bladeren. Groot hoefblad, hoewel ik er meer een hart dan een hoef in zie. De planten groeien er nog, al vallen ze minder op achter het te water gebouwde Groninger Museum.

Groot hoefblad groeit enthousiast, niet alleen in omvang maar ook in aantal. En dat maakt hem ongeliefd. De natuur vinden we mooi, mits niet te gretig. Terwijl de schoonheid van sommige planten juist in hun groten getale zit. En een hoefblad van ruim een halve meter kan een goede vriend zijn van wie zonder parasol in de zon of paraplu in de regen loopt. Het blad diende ooit als verband. Het zou behalve verbinden ook ontsmetten. Het bood verkoeling, want groot hoefblad is behaard en haren isoleren. Het blad was daarom in trek als verpakkingsmateriaal voor bederfelijke waar. Zelf gedijt de plant in zon zowel als schaduw, maar om in recordtijd die enorme omvang te halen moet het er wel vochtig en voedselrijk zijn. Aan stedelijke kanaaloevers bijvoorbeeld.

Een hoefijzer brengt geluk, een hart staat voor liefde. Toch is ’allemansverdriet’ de bijnaam van het hoefblad, vanwege dat woekerende karakter. Wie ze uit de tuin weert, laat altijd wel een diep wortelstokje achter en hopla: meters blad. Maar eerst verschijnt de bloem. Een stengel priemt uit de nog kale lentegrond. Kleine roze bloemhoofdjes die met velen als een omgekeerde tros oprijzen. Ze bloeien nu. Nog even en de hoefbladeren nemen het over. De eerste verschijnen al, nu nog klein maar pas op.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden