Column

Hoed u zich voor het soort goede mensen dat ons voortdurend kapittelt en waarschuwt

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Terwijl we druk bezig waren ‘Demon Baudet’ te ontleden, gebeurde in Italië iets sensationeels: de Italiaanse oud-terrorist Cesare Battisti legde na 41 jaar leugens en manipulatie een volledige bekentenis af bij een onderzoeksrechter.

Het gaat om vier moorden, eind jaren zeventig in Italië. Ademloos heb ik deze ontnuchtering gevolgd, omdat het op pijnlijke wijze ook het morele failliet aantoont van heel wat links geëngageerde intellectuelen, artiesten en politici. Zij die van Battisti, decennialang, een links icoon en een martelaar hebben gemaakt, die ze door dik en dun bleven steunen.

Battisti ontsnapte uit Italië in 1981, waar hij een straf uitzat voor lidmaatschap van de terroristische groepering Proletari Armati per il Comunismo. Hij vluchtte naar Frankrijk, waar de socialistische president François Mitterrand weigerde hem aan Italië uit te leveren. De oud-terrorist begon romans te schrijven en werd in Parijse kringen een graag geziene gast. Hij bleef ontkennen dat er bloed aan zijn handen kleefde. Toch werd hij in 1993 na een grondig onderzoek door de Italiaanse justitie bij verstek veroordeeld voor vier moorden.

Pas in 2004 dreigde hij door president Chirac te worden uitgeleverd. De Franse, linkse intelligentsia ging toen als één man om haar held staan. Toekomstig president François Hollande bezocht hem in zijn cel en er werden solidariteitsbijeenkomsten gehouden, waar zangers als Georges Moustaki en intellectuelen als Bernard-Henri Lévy hun steun aan Battisti betuigden.

Pamflet

Vooral deze activistische filosoof heeft het jarenlang luidruchtig voor Battisti opgenomen. In 2009 schreef hij een pamflet, waarin hij Italië hekelde. Hij bespeurde in dat land ‘een vreemd hysterisch klimaat’ en de Italianen die om zijn uitlevering vroegen, maakten volgens hem van Battisti ‘de ergste misdadiger uit de Italiaanse loden jaren, de incarnatie van hun eigen gruwel, de verpersoonlijking van het kwaad, de duivel’. Onlangs werd Lévy door tv-programma ‘Buitenhof’ uitgenodigd en hield hij in Carré een performance. Met zijn theaterstuk toert hij door Europa om te waarschuwen tegen het opkomend populisme, dat hij voortdurend met de jaren dertig en het fascisme vergelijkt.

Maar hoe moeten al die vergoelijkende progressisten zich voelen na de bekentenis van de cynische moordenaar Battisti? In januari is hij door Bolivia aan Italië uitgeleverd en afgelopen weekeinde heeft hij gedurende negen uur heel wat opgebiecht. Bovendien maakte hij excuses aan de nabestaanden van zijn slachtoffers. Het gaat om de moord op een politieagent en een cipier en hij was opdrachtgever van de moord op een juwelier en op een ­slager. En al die linkse prominenten die hem zolang steunden? “Ik heb ze allemaal in de maling genomen en vaak hoefde ik er niet eens voor te liegen”, zei hij tegen de onderzoeksrechter.

Hoed u zich voor het soort goede mensen dat ons voortdurend kapittelt en waarschuwt, maar zelf de deur voor de weerzinwekkende wolf wijd openzetten.

Ephimenco

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden