Hoed u voor mensen die iets zeker weten Ellen Heijmerikx

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Dat klinkt alsof u uit ervaring spreekt.

"Ik ben opgegroeid in een milieu van de Noorse Broeders, een religieuze stroming die te vergelijken is met de Jehova's Getuigen. Als twintiger heb ik dat geloof de rug toegekeerd, maar die extreem rechtlijnige opvoeding die mijn ouders mij gaven, heeft natuurlijk veel invloed gehad. En nog. Deze spreuk is me dus inderdaad op het lijf geschreven. Ik kijk graag naar 'Boeken' van de VPRO, en nog niet zolang geleden interviewde Wim Brands daarin Jan Terlouw. De titel van zijn nieuwe boek is: 'Hoed u voor mensen die iets zeker weten'. Dat boek gaat meer over politiek en zo, dus voor Terlouw is dit waarschijnlijk maar één aspect, maar voor mij is deze zin tekenend voor mijn hele leven."

undefined

Heeft u nog wel contact met uw ouders?

"Zelden. De grootste liefdesband is die tussen ouders en hun kind, en die is zeer verstoord. Voor hen is het geloof bijna een kwestie van leven en dood. Ik bevind mij in hun ogen nog steeds op de verkeerde weg. Zelfs een oppervakkig contact is daardoor moeilijk. Dat zeker weten blijft als een grote olifant tussen ons in staan."

undefined

Soms is het ook wel fijn om iets zeker te weten.

"Dat is zo. Als je ergens in gelooft en daar kracht uit put, en hoop en troost, dan is dat prima, ook al kan het een illusie zijn. Maar als zeker weten over religie gaat, dan wordt het een gevaarlijker kwestie. Dan wordt zeker weten gekoppeld aan verlossing, waarbij anders denken niet wordt getolereerd."

undefined

U heeft twee romans over dit onderwerp geschreven.

Is dat autobiografische fictie?

"Ik vind fictie een geschiktere manier om gevoel over te brengen. En gek genoeg blijft het onderwerp me boeien. Mijn derde roman 'En nooit was iets gelogen' gaat niet over religie en dat gevaar van zeker weten. Toch komt deze uitspraak meerdere keren in het boek voor, dan sluipt het er toch weer in. Door mijn schrijverschap ben ik het gaan onderzoeken om het uiteindelijk te doorgronden."

Ellen Heijmerikx (1963) is schrijfster. Ze won met haar roman 'Blinde wereld' de Academica Debutantenprijs 2010. 'Wij dansen niet' is haar tweede roman en onlangs verscheen haar derde: 'En nooit was iets gelogen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden