Hoe Zwarte Piet op de agenda kwam en wereldnieuws werd

Augustus 2008: Kunstenaars Annette Krauss uit Duitsland en Petra Bauer uit Zweden willen in het centrum van Eindhoven een protestmars tegen Zwarte Piet organiseren. Deze past in het kader van een tentoonstelling over nationalisme en identiteit in het Van Abbemuseum. De mars wordt uiteindelijk afgelast vanwege protesten en doodsbedreigingen die bij het museum binnenkomen.

November 2011: Kunstenaar Quinsy Gario wordt in Dordrecht gearresteerd als hij tijdens de intocht van Sinterklaas in een T-shirt met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' loopt. Dit wordt wereldnieuws.

Januari 2013: De Verenigde Naties kondigen een onderzoek aan naar de racistische aspecten van Sinterklaas.

Oktober 2013: 21 mensen dienen een bezwaarschrift in tegen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam omdat de figuur van Zwarte Piet hierin kwetsend zou zijn.

Oktober 2013: De Amsterdamse burgemeester Van der Laan vindt dat hij als bestuurder geen inhoudelijke beoordeling van de figuur Zwarte Piet kan maken: de intocht kan gewoon doorgaan. "Zwarte Piet moet natuurlijk blijven, maar we moeten ermee doorgaan om Piet steeds minder zwart en minder knecht te maken."

Oktober 2013: Reclamemakers plaatsen de 'Pietitie' op Facebook, een actie voor het behoud van Zwarte Piet. De pagina krijgt binnen een dag 2 miljoen 'likes'.

Juli 2014: Amsterdamse rechter vernietigt het besluit over de intocht. De gemeente had rekening moeten houden met de kwetsende kanten van Zwarte Piet. "Zwarte Piet is een zo omvangrijke stereotypering dat andere burgers daartegen beschermd moeten worden, op grond van het recht op een ongestoord privéleven."

November 2014: Scholen met traditionele Zwarte Pieten bieden leerlingen 'geen discriminatievrije onderwijsomgeving', stelt het College voor de Rechten van de Mens in een uitspraak over de Utrechtse Kohnstammschool. Er is sprake van 'een jaarlijks terugkerende negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur die van een zodanige zwaarte is dat gesproken kan worden van een fenomeen met discriminatoire aspecten.'

November 2014: Raad van State vernietigt het oordeel van de rechter. Van der Laan gaat alleen over de openbare orde en veiligheid, en hoeft de belangen van burgers die zich gekwetst zouden voelen niet in zijn besluit te betrekken.

November 2014: Het Sinterklaasjournaal past de Pieten aan. Behalve Zwarte Pieten, zijn er nu ook gekleurde Pieten. Tijdens de intocht in Gouda komen er ook Stroopwafelpieten en Kaaspieten voorbij.

Augustus 2015: De Verenigde Naties oordelen dat Zwarte Piet aangepast moet worden: stereotyperingen als oorringen, kroeshaar en dikke rode lippen moeten verdwijnen.

September/oktober 2015: In de grote steden wordt Zwarte Piet op basisscholen grotendeels aangepast. De stereotype kenmerken zullen de komende jaren verdwijnen, maken koepels van basisscholen bekend. Buiten de randstad worden deze aanpassingen niet aangekondigd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden