Opinie

Hoe zou Wilders' eigen kersttoespraak luiden?

De koningin wees in haar 'groene' kerstboodschap slechts op de kwetsbaarheid van de natuur en de aarde en op het belang van duurzaamheid. Beeld ANP Communique
De koningin wees in haar 'groene' kerstboodschap slechts op de kwetsbaarheid van de natuur en de aarde en op het belang van duurzaamheid.Beeld ANP Communique

De koningin had dit jaar, tot irritatie van Wilders, een 'groene' kerstboodschap. Waar zou zijn eigen kersttoespraak over gaan?

Iedere keer weer heeft Geert Wilders kritiek op de kersttoespraak van koningin Beatrix. De vorige keer zat haar toespraak vol met multiculti, toen zij sprak over respect voor elkaar, over tolerantie en over solidariteit. Nu de koningin een lans breekt voor natuur en milieu, heeft Wilders weer kritiek.

Wilders twitterde: 'Mijn hemel is de majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?' (Hij kent duidelijk de spelling van het woord 'stiekem' niet).

Niets raars
De koningin wees in haar 'groene' kerstboodschap slechts op de kwetsbaarheid van de natuur en de aarde en op het belang van duurzaamheid. Ze zei niets raars. In essentie willen alle politieke partijen iets doen voor de natuur en het milieu. Ook het belang van de duurzaamheid is door velen onderstreept. Ieder ander onderwerp dat zij gekozen zou hebben, kan worden geassocieerd met een politieke partij.

Het probleem ligt bij Wilders zelf. Wilders koppelt de persoonlijke boodschap van de majesteit aan een politieke partij; in dit geval GroenLinks. Dezelfde Wilders die in de Tweede Kamer roept dat de koningin geen politieke rol meer mag hebben, betrekt de majesteit zelf bij de politiek door haar persoonlijke boodschap te koppelen aan een politieke partij.

Stel je voor dat Geert Wilders een kersttoespraak had geschreven. Wat voor toespraak zou het land dan te horen hebben gekregen? Het is niet zo moeilijk een inschatting te maken van de inhoud. De kersttoespraak van Wilders zou in ieder geval niet gaan over respect voor elkaar, en ook niet over verdraagzaamheid, saamhorigheid of over solidariteit. Er zouden zeker geen woorden in staan over de natuur, het milieu en de duurzaamheid. Wilders zou een eigen wensenlijst qua onderwerpen hebben voor zijn persoonlijke boodschap voor het Nederlandse volk. En zijn eigen woordkeuze.

Tuigdorpen en kopvoddentaks
In zijn kersttoespraak zal Wilders het volk oproepen om zich terug te trekken achter de dijken en te kiezen voor een Europa met slagbomen. In plaats van respect en verdraagzaamheid zal hij spreken over het opzetten van tuigdorpen en over het invoeren van een kopvoddentaks. Hij zal oproepen tot discriminatie en uitsluiting van sommige bevolkingsgroepen.

En als Wilders eerlijk is naar het Nederlandse volk, zal hij in zijn kersttoespraak ook zeggen dat hij omwille van de macht de chronische zieken en gehandicapten heeft laten vallen door in te stemmen met de forse bezuinigingen op persoonsgebonden budget. En op forse bezuinigingen op de sociale werkplaatsen.

Islamboek als leidraad
Hoewel het land een onzeker jaar tegemoetgaat als gevolg van de economische crisis, zal Wilders zijn kersttoespraak vervolgen met de belofte aan het Nederlandse volk dat hij zijn boek over de islam zo snel mogelijk zal uitbrengen en dat het volk zijn boek nu alvast kan gaan bestellen; het islamboek van Wilders als leidraad voor alle problemen van het Nederlandse volk, zoals de toename van werkloosheid, stijging van de kosten van de gezondheidszorg, dalende huizenprijzen en welke andere problemen er ook maar opdoemen voor de portemonnee van Henk en Ingrid.

Geef mij toch maar liever de gele, de paarse of de groene kersttoespraak van de koningin.

En wat de kritiek van Wilders betreft, zeg ik: ach blaffende Wilders bijten niet. En zijn toehoorders mogen sowieso geen lid worden van zijn partij, want hij zit niet te wachten op hun mening, maar hij wil alleen hun stem bij de volgende verkiezingen voor meer macht. Beste Nederlanders, gaat u rustig slapen, Wilders waakt over u!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden