Hoe zorg je dat dit jaar de radijsjes eens niet verpieteren?

Een moestuin in een vensterbank, archiefbeeld Beeld
Een moestuin in een vensterbank, archiefbeeld

Grote kans dat de Nederlandse vensterbanken de komende tijd vol staan met andijvie, augurken en peterselie. Supermarktketen Albert Heijn is weer begonnen met de moestuintjes, waarin zaden zitten die zelf door klanten kunnen worden onderhouden. Maar hoe zorg je dat een radijsje of een sperzieboon dit jaar niet binnen de kortste keren gaat verpieteren?

Vorig jaar was de actie met de moestuintjes een onverdeeld succes. Een moestuin is leuk en makkelijk aan te leggen, schreven lezers met groene vingers vorig jaar in Trouw. Vensterbanken, balkons en hele tuinen stonden uiteindelijk vol met potjes vol zaden. Fanatiekelingen als Maris Wit bouwden zelfs speciale kweekkastjes.

Toch was er ook enige kritiek. Want leuk hoor, die rode bieten in een potje, maar na een paar dagen wisten kinderen niet meer wat ze moesten doen. "Albert Heijn heeft het zich wel erg gemakkelijk gemaakt, met die beknopte handleiding", zei Katinka Celie, moestuinexpert bij vereniging Velt in mei. Voor verschillende kinderen viel het experiment dan ook minder goed uit dan gehoopt, met een eenzaam sprietje in plaats van potten vol tuinkers.

Daar wil Albert Heijn dit jaar wat aan doen. Het bedrijf zet in op een constante stroom van informatievoorziening, van een uitgebreide handleiding (een Eerste Hulp bij Moesstuinieren) tot een wekelijks moestuinjournaal op de website van de supermarktketen.

De kassen van Maris Wit Beeld Maris Wit
De kassen van Maris WitBeeld Maris Wit

De watermeloen
Met twintig verschillende soorten zaadjes heeft de consument dit jaar voldoende keuze. Op de lijst staan naast een aantal nieuwe zaadjes ook klassiekers als tuinkers, komkommer, basilicum en broccoli. Zowel beginners als gevorderden komen aan hun trekken, adverteert de supermarkt. "Zo voegen we dit jaar de watermeloen toe. Een perfecte uitdaging voor de gevorderde moestuinliefhebber."

De beste tip om dit jaar wél te eten uit eigen tuin? Begin op tijd met verpotten, schreven lezers van Trouw vorig jaar. Want als u de groenten in de kleine bakjes van de supermarkt houdt, is uw nieuwe tuinierscarrière gedoemd te mislukken.

Meer tips
Heeft u nog meer hulp nodig bij het aanleggen van uw moestuin? Moestuinexperts Mic Bijl en Alma Huisken vertelden er vorig jaar over. Een van de tips: kies een goede plek. "Een moestuin ligt bij voorkeur pal in de zon en in de luwte van de wind. Staat daar nu net een trampoline? Dan moet die wijken. Het heeft geen zin om naast een schutting te gaan tuinieren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden