Moderne Manieren

'Hoe zorg ik ervoor dat ik een goede overlijdensadvertentie krijg?'

Beeld Meulendijks Nanne

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik (midden-tachtigers) hebben een en ander op papier gezet voor onze kinderen over onze wensen voor een toekomstige uitvaart. Het valt ons op dat in overlijdensadvertenties vaak sprake is van ‘Onze trotse vader/ moeder …’ Ook zie je wel: ‘Onze fantastische vader/moeder is overleden.’ Nu hebben de woorden ‘trots’ en ‘fantastisch’ voor mij een onaangename klank. Zie ik dat verkeerd? Ik ben benieuwd hoe u hier tegenaan kijkt.

Een overledene aanduiden

Beste Een overledene aanduiden,

Nabestaanden hebben soms de neiging om een of meer bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken bij de omschrijving van degene die is overleden om de mededeling kracht bij te zetten en een persoonlijke noot toe te voegen. Ze vinden dan dat alleen ‘onze vader’ of ‘onze moeder’ niet genoeg is en zetten er wat bij, bijvoorbeeld onze ‘lieve’ of ‘markante’ of ‘bijzondere’ of ‘geweldige’ (vader of moeder). Dit doen ze om meer gevoel in de advertentie te leggen. 

Ik deel uw bezwaren tegen de woorden ‘trots’ en ‘fantastisch’. ‘Fantastisch’ is een weinig informatief modewoordje en ‘trots’ doet de wenkbrauwen optrekken. Trots op wie of wat? En hoezo trots? Het woord heeft in het aangezicht van de dood vooral een neerbuigende ondertoon. Maar goed, niet iedereen heeft dezelfde associaties. Het lijkt overigens simpel om te voorkomen dat deze twee woorden (en misschien zijn er nog andere die u niet aanstaan) in uw overlijdensadvertentie terechtkomen. Zeg het gewoon tegen uw kinderen. Of zet het op papier bij de rest van uw aanwijzingen.

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier. 

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden