Hoe zit het met de Nederlanders in de Paradise Papers?

De Paradise Papers onthullen nieuwe belastingontwijkende personen en organisaties.Beeld Trouw

Bedrijven en personen maken graag gebruik van geheimhouding die vooral eilandjes met lage belastingtarieven hen bieden. Dit vaak tot frustratie van de belastingautoriteiten. Een nieuw lek van negentien bedrijfsregisters maakt meer zichtbaar, maar echte transparantie is nog ver te zoeken.

Süddeutsche Zeitung en ICIJ hebben naast data van het juridisch advieskantoor Appleby ook de gegevens in handen van bedrijfsregisters in negentien landen en landjes (zie lijst). Veel daarvan worden beschouwd als belastingparadijzen, die niet alleen geen of weinig belastingen heffen maar ook weinig openheid verschaffen over het eigendom van ondernemingen.

Hoewel deze registers nu voor het eerst doorzoekbaar zijn, is de transparantie vaak nog ver te zoeken. In een aantal registers, zoals die van Bermuda of de Kaaimaneilanden, is alleen de bedrijfsnaam geregistreerd, en niet de naam van bestuurders of eigenaren. Hierdoor zijn de Nederlanders die mogelijk in deze landen bedrijven hebben opgezet nog steeds niet te achterhalen.

Sommige gelekte registers lijken bovendien niet compleet. Zo staan in Samoa slechts twee Nederlanders ingeschreven. Maar uit de Panama Papers, de in 2016 gelekte administratie van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca, was al duidelijk dat alleen al via dit bedrijf meer dan tien Nederlanders eigenaar zijn van een bedrijf op het eiland in de Stille Zuidzee. De zoektocht van Trouw en het FD in de registers levert daardoor geen volledig beeld op.

In de registers van Aruba en Malta zijn wel veel Nederlanders te vinden. In de Kamer van Koophandel van Aruba komen duizenden Nederlanders voor. Dat is niet gek, aangezien het eiland behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Quote 500

In het bedrijfsregister van EU-lidstaat Malta zijn meer dan 1500 inschrijvingen afkomstig uit Nederland. Circa 1000 Nederlanders zijn ingeschreven als eigenaar of bestuurder en 500 Nederlandse bedrijven hebben dochterondernemingen op Malta. Opvallend is dat het register van Malta juist een grotere transparantie kent dan de Kamer van Koophandel in Nederland. In het Nederlandse uittreksel zijn aandeelhouders bijvoorbeeld alleen te vinden als er slechts één eigenaar is, terwijl in Malta alle eigenaren zijn opgenomen.

In de negentien registers komen ook rijke Nederlanders uit de Quote 500 naar voren. Een enkeling is te vinden op Barbados en de Bahama’s, maar de meesten hebben een onderneming op Malta. De meeste van die bedrijven zijn opgezet voor het beheer van een luxe jacht. Het registreren van een boot biedt daar fiscale voordelen. Nederlandse scheepseigenaren staan ook geregistreerd op de Marshalleilanden, waar geen belasting wordt geheven over de winst uit de exploitatie van een schip.

De registers van de Bahama’s zijn in een eerder lek via ICIJ naar buiten gekomen. Toen bleek dat oud-eurocommissaris Neelie Kroes bestuurder was geweest bij een vennootschap op deze eilandengroep. Dit had zij niet gemeld, terwijl dit wel had gemoeten. Eind 2016 oordeelde EU-commissievoorzitter Juncker dat er geen maatregelen tegen Kroes worden genomen, omdat zij door een administratieve fout nooit was uitgeschreven.

Nederlandse connecties

Hoewel op Bermuda geen namen van directeuren of aandeelhouders staan geregistreerd, zijn er wel degelijk Nederlandse connecties te vinden. Shell heeft meer dan dertig bedrijven op Bermuda, onder meer om fiscale redenen. En op Bermuda zijn meer dan zestig commanditaire vennootschappen ingeschreven. Dit zijn entiteiten die naar Nederlands recht zijn opgericht, maar over de hele wereld kunnen worden geregistreerd en veel gebruikt worden om belasting te ontwijken. Multinationals zoals Uber, General Electric of Polaroid maken daar gebruik van.

Trouw en het FD hebben er in het onderzoek naar de Paradise Papers voor gekozen om geen persoonsnamen uit de registers te publiceren. De registers geven een onvolledig beeld en op basis van de gegevens valt niet te zeggen waarom het bedrijf is opgezet en of daar een goede reden voor is.

In de komende maanden zal ICIJ de registers openbaar maken via de Offshore Leaks-database (offshoreleaks.icij.org), waar ook de gegevens van de Panama Papers zijn te vinden. Hierdoor wordt het voor iedereen mogelijk om te zoeken in deze bedrijfsgegevens en kunnen ook belastingautoriteiten onderzoeken starten.

Gelekte registers:

- Antigua & Barbuda
- Aruba
- Bahama’s
- Barbados
- Bermuda
- Cookeilanden
- Dominica
- Grenada
- Kaaimaneilanden
- Labuan
- Lebanon
- Malta
- Marshalleilanden
- St. Kitts & Nevis
- Saint Lucia
- Saint Vincent
- Samoa
- Trinidad & Tobago
- Vanuatu

Lees alles over de Paradise Papers in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden