Hoe zij een kwartje werd

Denk niet dat de VVD die 34 zetels cadeau krijgt - het kunnen er vandaag weer meer zijn, maar zoveel peilde men gisteren. Ze werken er keihard voor.

Neem een dag als vandaag: 24 kandidaat-Kamerleden zijn namens de VVD ergens in het land. Fred Teeven winkelt in Dordrecht voor de partij. Bart de Liefde staat ergens in Den Haag in een boksring. Frans Weekers geeft college in Rotterdam. Anouchka van Miltenburg bezoekt de jaarmarkt in Zaltbommel. Klaas Dijkhoff debatteert in Den Haag. Betty de Boer in Hilversum. Anoushka Schut-Welkzijn in Amsterdam. Leendert de Lange in Noordwijk. Helma Lodders in Heelweg. Janneke Snijder in Westerbork. Remco Dijkstra in Nijmegen. U leest het al niet meer, maar ik kan nog even doorgaan.

Zo'n dag was het gisteren ook. Er was geen evenement of vergadering of er was ook een VVD-kandidaat, volslagen onopgemerkt door de landelijke pers.

Ik bedoel: als ik gisteravond niet in Drachten was geweest, zou vandaag in de Randstad niemand hebben geweten dat Anne-Wil Lucas-Smeerdijk (plaats 28) daar in het hoge noorden het VVD-programma verdedigde tegenover honderden regionale schoolleiders. Dat is dapper, want het deed de onderwijssector flink pijn toen de VVD stelde dat elke school wel slechte leraren kent, en dat die eens aangepakt moeten worden.

Drachten is bij Lucas-Smeerdijk naast de deur. Ze woont zelf in Bakkeveen, ook in Friesland. Maar oorspronkelijk komt ze uit de Achterhoek. Haar ouders, zo vertelde ze gisteren, waren eenvoudige mensen. Maar ze is van een dubbeltje een kwartje geworden. Dat gunt ze iedereen. Goed onderwijs is dan van cruciaal belang.

Zij zag de kwaliteit toenemen van de basisschool in Bakkeveen, door toedoen van een daadkrachtige scholenkoepel. Maar Lucas weet meer van hoger onderwijs. Ze was de afgelopen jaren bijvoorbeeld warm pleitbezorger van de langstudeerboete. Als zij, het dubbeltje uit Warnsveld, een bèta-studie (planologie) in vier jaar kon afronden, waarom zou een ander dat niet kunnen?

Heel erg bekend werd Lucas trouwens niet. Daarom had ik, dan had u een plaatje, willen schrijven dat bij mevrouw Lucas wellicht de omschrijving 'struis' past. Maar in de zaal in Drachten kwam gisteren een allerminst struise vrouw binnen. Lucas op campagne, met groene pumps aan haar voeten, is eerder jeugdig en frivool.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden