Hoe ziet jóuw Piet eruit?

Zwarte Piet | Hoe ziet de assistent van Sinterklaas eruit voor kinderen, nog vóór het 'Sinterklaasjournaal' het vanaf vanavond voor hen invult? Trouw vroeg het aan de 6-jarige leerlingen van de Amsterdamse school Laterna Magica.

LAURA VAN BAARS

De leukste Piet voor Jade- Lee is zonder twijfel Regenboogpiet. Als ze hem tekent, ziet hij er zo uit: een bruine muts, bruine haren, bruin gezicht en schitterend gestreept regenboogpak.

Als je kinderen zelf laat tekenen hoe hun leukste Piet eruit ziet, wie komt er dan tevoorschijn? Trouw was deze week welkom op Laterna Magica, een basisschool in Amsterdam-IJburg met een redelijk gemengde culturele samenstelling, om met de leerlingen van Melle van Tricht en José van Laar Pieten te tekenen. De kinderen zijn rond de zes jaar en kenners van het 'Sinterklaasjournaal'. Hun school besloot vorig jaar behalve Zwarte Pieten ook andere Pieten, met roetvegen of witte schmink, op te nemen in hun 'Sinterklaasverhaal'. Dit jaar heeft de school - "in de Sint Maartenstemming"- nog geen aandacht besteed aan de komst van Sint. Trouw wilde weten hoe de kinderen nu, nog voor het nieuwe Sinterklaasjournaal begonnen is, aankijken tegen het uiterlijk van ieders 'eigen' Piet.

De groep krijgt wit papier en viltstiften in alle kleuren. Opgewonden slaan ze aan het tekenen, zoals dat gaat bij kinderen die nog volop in hun levensfase van betovering verkeren. Meer dan met zijn uiterlijk, zijn de leerlingen bezig met wíe ze tekenen: Rommelpiet, Ninjapiet, Bloemenpiet, Sintpiet. Bloemenpiet wordt een withoofdig meisje met een bloemenjurk; Sintpiet heeft een wit gezicht, een rood-geel pak en een pietenmuts op. Logisch toch?

Net zo logisch is het voor vier kinderen rond een tekentafeltje dat Zwarte Piet zwart is en dat hij met zijn voeten in groen gras staat. En dat de favoriete piet van de klas, Pietje Paniek van het Sinterklaasjournaal, natuurlijk een blauw-oranje pak en een bruin gezicht heeft. Of zwart. Soms wel lastig om in dat zwart nog weer ogen te tekenen met een vilstift. Het gezicht blijft dan maar helemaal zwart.

De kleur van het gezicht is voor het ene kind het zwaartepunt van de tekening, voor de ander slechts bijzaak. In een tekenhoekje met een groepje meisjes, overheersen de kleuren. 'Bloemenpiet', 'Meisjespiet', 'Danspiet', 'Regenboogpiet', 'Sintpiet': de kleuren zwart en bruin zijn in de tekeningen vrijwel afwezig.

"Mooi!", bewonderen de meiden elkaars werk. Heel precies tekent Cato de regenboogstreepjes in Piets gezicht, zodat er nauwelijks nog tijd overblijft voor de ogen.

De door de NOS geïntroduceerde Pieten als Stroopwafelpiet of Regenboogpiet spreken meer qua naam tot de verbeelding dan dat de kinderen die beelden overnemen: niet alleen de Regenboogpieten van Amelie en Jade-Lee moeten het vooral hebben van hun pak, ook Shara's Stroopwafelpiet heeft een zwartgrijs gezicht en de koeken in de hand.

De naam van de Piet, zijn kleur... allemaal belangrijk, maar uiteindelijk overheerst toch één ding. "Zijn zakje vind ik het leukste aan hem", zegt Shara, die een sierlijke S tekent op de zak van haar Zwarte Piet.

Piet haalt grappen uit, Piet is lenig en Piet brengt snoep en cadeaus. Schoorstenen hebben de meeste kinderen in de groep niet. "Maar als hij straks met zijn gouden sleutel door de deur komt...", zegt een jongetje in de kring. "En dan haalt hij het lekkers voor Amerigo uit de schoen...", vult een meisje aan. En een zucht van genot en een gejoel van spanning gonst door het lokaal. De tekeningen zijn vergeten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden