Hoe zet je als ouder een rem op al die pepernoten en chocoladeletters?

null Beeld TR beeld
Beeld TR beeld

Sint-Maarten, Sinterklaas en binnenkort nog Kerst. Hoe voor­komen ouders dat hun kinderen overvoerd raken met zoetigheid?

Cindy Cloin

Een moeder van drie kinderen (5, 7 en 14 jaar) ziet het met lede ogen aan. Het snoephoogseizoen van het jaar. Met Sint-Maarten werd het startschot gegeven, inmiddels vult de Sint de kast verder aan met marsepein, chocoladeletters en pepernoten en straks komen de kerstkransjes nog. “Hoe zorg ik ervoor dat de kinderen deze weken niet te veel zoetigheid binnenkrijgen?”

Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen, ziet opvoedcoach en psycholoog Joyce Akse bij haar cursus ‘Eet met plezier’. “Snoepen is niet gezond, dat weten we allemaal. Er zit suiker in en het is slecht voor je tanden. Maar af en toe snoepen kan geen kwaad.”

De kunst is natuurlijk te bepalen wat ‘af en toe’ is, zeker in zo’n periode van zoete overdaad. Levensmiddelentechnoloog Michelle van Roost schreef samen met voedingskundige Manon van Eijsden het boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle’. “Wat heel goed werkt voor de meeste gezinnen is een duidelijk eetritme. Een goed ontbijt, gezonde lunch en avondeten en één vast snoepmoment per dag. Dan weten de kinderen waar ze aan toe zijn.”

Fijn zo’n duidelijke structuur, maar daar houdt de Sint geen rekening mee. Die komt ’s ochtends op school, ’s middags bij de buitenschoolse opvang en ’s avonds bij de sportclub. En natuurlijk willen de kinderen hun schoen thuis ook nog zetten. “Daar kun je als ouder best op inspelen”, zegt Van Roost. “Je kunt bijvoorbeeld tot op zekere hoogte zelf kiezen waar je kind wel of niet aan meedoet. Die schoen bij de supermarkt hoeft natuurlijk niet en Sinterklaas vieren op het werk van beide ouders is misschien ook wat veel. Met oudere kinderen kun je afspreken dat ze een beetje snoep eten op het moment dat ze het krijgen en de rest vervolgens thuis in een trommeltje stoppen, bij de buit van Sint-Maarten.”

Voor kinderen is het veilig bewaren en weten dat het snoep van jou is, soms nog belangrijker dan het snoepen zelf. Als de volgende dag het snoepmoment aanbreekt, kunnen ze hier weer wat lekkers uitkiezen. Ouders bepalen hoeveel zij verantwoord vinden. Voor de een is dat een klein handje pepernoten, voor de ander misschien een hele chocoladeletter. “Ik snap dat het in deze periode net wat meer is dan normaal. Maar doe dat geen weken achter elkaar”, zegt Akse. “En waak ervoor dat snoep geen vervanging wordt van een maaltijd.”

Je kunt heel goed uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Dat werkt waarschijnlijk ook het beste voor de puber in huis. Een zak kruidnoten of pak gevulde speculaas kost vaak nog geen euro en is zo een goedkope lunch voor een scholier. Je hebt daar als ouder veel minder zicht op dan bij jongere kinderen. “Je kunt met je pubers proberen af te spreken dat ze geen snoep kopen van hun eigen geld. Maar dat is nog geen ­garantie natuurlijk”, zegt Van Roost. “Wel kun je hen van jongs af aan meegeven wat in jouw ogen verstandig en gezond is. En dan hopen dat ze daar iets mee doen.”

Wat je als ouder zeker kunt doen, is ervoor zorgen dat snoep geen verboden vrucht wordt. Want als kinderen helemaal niet mogen snoepen, wordt het ­alleen maar interessanter. En wees niet al te streng in de leer buitenshuis. Van Roost: “Als kinderen bij vriendjes of bij opa en oma ook nog snoep of lekkers krijgen, dan is dat zo. Wanneer opa en oma elke week oppassen of je komt er vaak over de vloer, dan wordt het wellicht een ander verhaal. Dan kun je dat best een keer met hen bespreken.”

Boterham

Er zijn nog wel wat tips te bedenken rond sinterklaastijd. “Beleg ’s ochtends een boterham in plaats van met hagelslag eens met pepernoten. Dat vinden kinderen hartstikke feestelijk en zo vervang je iets zoets voor iets zoets. Het komt er niet extra bovenop”, zegt Van Roost. “En je kunt de hoeveelheid zoetigheid die in je huis komt beperken. Koop bijvoorbeeld een kleine chocoladeletter in plaats van een grote of geef een klein schoencadeautje in plaats van snoep.”

Als je je eigen grenzen hebt bepaald in hoeveel en hoe vaak kinderen mogen snoepen, houd je daar vervolgens ook aan. “Zeuren over snoep is erg vervelend. En voelen kinderen dat er een opening is, dan zullen ze die met beide handen aangrijpen”, zegt Akse. “Wees dus duidelijk hoe jouw regels zijn. Als je nee zegt, is het nee. Ook als ze er drie keer om vragen. En laat je niet verleiden om even later toch nog ja te zeggen, want dan weten de kinderen dat het zin heeft om te zeuren. Een regelrechte garantie voor nog meer gezeur.”

Opvoedvraag

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden