Hoe zat het ook alweer met de boontjes uit Kenia?

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: debatmiddag op Wereldvoedseldag.

Omdat het CREA Café in een nis van de Amsterdamse Nes zo moeilijk te vinden is. Omdat je er niet kunt parkeren.

Omdat de Amsterdam Marathon vandaag wordt gelopen en van A naar B komen een schaakspel is.

En omdat het vandaag zo'n stralend mooie dag is.

Daarom en alleen daarom
, zijn er deze zondagmiddag maar 28 mensen afgekomen op de debatmiddag van de FIAN, de internationale mensenrechtenorganisatie voor het recht op voedsel. Die vandaag ook nog haar 25-jarig bestaan viert. De twee dames organisatoren troosten zichzelf met excuses. En blijven hoopvol naar de ingang kijken. Komt er nog iemand? Nee? Nou, dan gaan we gewoon beginnen. Het raamloze zaaltje valt stil. Eigenlijk best knus zo, denkt deze optimist. Misschien zelfs een beetje té intiem: als het debat aanzet, neemt het publiek het roerige gesprek al snel over.

Het gaat over heikele zaken:
Kopen we nu de niet-biologische tomaat uit eigen land, of toch die biologische tomaat uit Peru? Eten we wel of geen avocado in de winter? En hoe zat het ook alweer met de boontjes uit Kenia? Daarover - en over veel meer - hebben we net de documentaire 'Smakelijk Eten' gezien. Filmmaker Walther Grotenhuis, aanwezig, werkte liefst vier jaar aan zijn werk over wereldwijde voedseldilemma's.

De sympathieke brompot
('Op een gegeven moment heb je een onderwerp afgegraasd') nam onder andere het 'boontjesprobleem' onder de loep. Aan de voet van Mount Kenia leven nomaden die altijd genoeg water hadden van de bergstroom. Maar nu is die stroom opgedroogd. Lijkt het. Wat blijkt: boven aan de berg zijn er de bonenplantages die het kostbare water opsnoepen. Met de dood van de nomaden en hun vee tot gevolg: We zien hun uitgedroogde lijken liggen in de savanne. Het dilemma? De export van de dodelijke boontjes geeft miljoenen Kenianen werk. Soja, ook zoiets. De Braziliaanse sojaboeren zeggen over de houtkap ten behoeve van hun plantages: soja is toch ook natuur? En iemand moet toch voedsel produceren voor de groeiende wereldbevolking? Grotenhuis neemt nergens stelling, tot ergernis van de handvol kijkers vanmiddag, lijkt het wel. Want die willen gewoon weten welke tomaat ze moeten kopen. Het eensluidende antwoord van het panel: Het gaat er maar om wat je zélf het belangrijkst vindt. Fairtrade? Biologisch voedsel? Lokale productie?

Daarmee neemt het gehoor geen genoegen:
Jullie zijn toch de deskundigen? Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch en bekend socioloog, topkok Geert van Weersch van de Youth Food Movement, geef ons raad!

Die raad komt eraan, straks, in de vorm van een app. Van Opzeeland is er een aan het ontwikkelen, waarmee je de 'goedheid' van een product scant. Aan de hand van waardevolle informatie over de herkomst kun je dan zelf een beslissing nemen. En ooit, zo hopen de deskundigen, zal je boodschappenmandje een 'cijfer' krijgen. Zo van: vandaag een 7, omdat je fairtrade suiker kocht, morgen een 4 vanwege die knakworstjes van bio-industrieel separatorvlees.

En zo kwam er een open einde aan de - toch nog - bewogen middag.
Die werd afgesloten met een biertje op het terras van het Crea Café, waar iedereen nog even doordiscussieerde en de laatste zonnestralen opving. Toch maar even vragen: Was dit nogal bescheiden debat het waard om deze prachtige dag in een donker zaal-tje door te brengen?' 'Ja', zei iedereen zonder met de ogen te knipperen. En zegt ook uw verslaggever. Die ging - echt waar - geïnspireerd naar huis. En koopt geen boontjes meer uit Kenia.

Wat?
Wereldvoedseldag

Wie?
Bart van Opzeeland, Walther Grotenhuis en in de kantine kwamen we Alexander Klöpping tegen

Waar?
CREA Café, Amsterdam

Waarom?
Vertoning van de documentaire Smakelijk Eten, aansluitend voedseldebat

Wat eten we op Wereldvoedseldag?
Een salade van geroosterde oerwortel en pastinaak met gepofte gerst, appelstroop, Friese nagelkaas en bloemetjes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden