Hoe word je spelersmakelaar?

* Karel Jansen senior was zo'n beetje de eerste Nederlandse spelersmakelaar. De Hagenaar bracht Arnold Mühren naar Ipswich Town en John Metgod naar Real Madrid.

,,Ik deed dat puur op ideële basis”, aldus de oprichter van de spelersvakbond VVCS.

De wereld is veranderd, weet ook Jansen sr. Zijn zonen Rob en Karel jr. drijven Sport Promotion en daar gaat maar weinig voor niets. Sport Promotion was een van de eerste commerciële bureaus in de Nederlandse voetbalmarkt. In Overijssel werken Henk van Ginkel, Ton van Dalen en Bob Maaskant samen in World Soccer Consult. Ger Lagendijk en Kees Ploegsma handhaven zich ook al jaren in het snelle wereldje door kwaliteit te leveren.

Je werd in de jaren negentig niet zomaar makelaar. De wereldvoetbalbond Fifa gaf kandidaten pas een licentie als ze een borg van 200 000 Zwitserse francs (132 000 euro) in de bondskas stortten. ,,Dat was nog een mooie drempel”, aldus Jansen sr.

Grenzen moesten open, monopolisten moesten inleveren, de Europese regelgeving dwong de Fifa in te grijpen. Sinds een paar jaar is de markt nagenoeg vrijgegeven.Voor 250 euro kun je bij de KNVB een examen doen, met een internationale makelaarslicentie als inzet. ,,Je krijgt dat diploma bij een paar Shell-zegeltjes”, zegt Van Dalen. ,,Elke groenteboer op de hoek kan zich nu spelersmakelaar noemen”, klaagt Karel Jansen jr. ,,Toen er bij mij in het dorp een tweede slijterij kwam, was de eerste daar ook niet zo blij mee”, reageert KNVB-voorlichter Frank Huizinga.

Hij weerlegt de kritiek op het examen, waarin de kennis over de grondbeginselen van het Nederlandse arbeidsrecht wordt getest én meerkeuzevragen over de statuten van de Fifa, de Uefa en de KNVB worden gesteld. ,,Het slagingspercentage ligt rond de tien. Zo gemakkelijk is het dus niet.” Twee jaar examens in de Zeister bossen leverden 33 gediplomeerde spelersmakelaars op. In totaal zijn er nu 55. Dat is veel in een markt waarin het aantal grote transfers snel afgenomen is.

Er zijn echter nog veel meer kapers op de kust. Robin van Persie liet zich bij zijn transfer naar Arsenal adviseren door Erwin Boonacker, Hatem Trabelsi wordt begeleid door Franklin Sedoc en Collins John reisde in het gezelschap van Romeo Zondervan naar Fulham. Dat drietal heeft niet de juiste papieren, maar blijft desondanks buiten schot. ,,De regeltjes zijn te makkelijk te omzeilen”, geeft Mark Boetekees, manager juridische zaken van de KNVB, grif toe.

,,Dit systeem is als een papieren tijger”, zegt Karel Jansen sr. ,,De clubs klagen steen en been”, zegt zijn zoon. ,,Er vindt momenteel wereldwijd een evaluatie plaats. Eigenlijk is zo'n beetje iedereen het erover eens dat het systeem niet klopt”, zegt Ajax-directeur Van Eijden. ,,De lat mag best weer een stukkie hoger.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden