Hoe word je een ’coole kikker’?

Van rust en reinheid naar overleg en natuurlijk ouderschap. We zijn de afgelopen jaren heel anders over opvoeding gaan denken. Een serie over hoe alledaagse opvoedkwesties kunnen worden opgelost. Aflevering 5: omgaan met andere kinderen.

Wat moet je als ouder eigenlijk doen als jouw kind als enige niet op een partijtje wordt gevraagd, en het steeds maar niet lukt speelafspraken te maken?

Geschat wordt dat een op de tien kinderen in Nederland geen of nauwelijks vriendjes heeft. Dat betekent absoluut niet dat het probleemgevallen zijn. Bijna alle kinderen die net zijn verhuisd of naar een andere klas worden overgezet, vinden het in het begin moeilijk om aansluiting te vinden. Want hoe doe je dat, de eerste weken op het schoolplein in de pauze tussen allemaal vreemde kinderen? En wat kun je als ouder doen om te helpen?

Anne Kooijman en Joan Poustochkine-van Hoey geven al jaren trainingen sociale vaardigheid voor kinderen. Ze doen dit onder meer via spelsituaties en door kinderen video-opnamen te laten zien. Anne Kooijman ontwikkelde hierbij de ‘coole kikker’ methode en schreef er een aardig boek over.

Het leuke is dat het niet alleen gaat over kinderen die echt problemen hebben met het leggen van contacten of pesten. De tips zijn handig voor alle ouders en kinderen. Want hoe leg je op een leuke manier aan je dochter van acht uit dat ze misschien eens wat minder bazig moet zijn.

Vaak is een duwtje in de goede richting genoeg. Om de kinderen duidelijk te maken hoe ze zich kunnen gedragen in verschillende situaties, ontwikkelde Kooijman een kwartetspel. Daarin kun je bijvoorbeeld ’Handige Harry’s’ sparen, die goed weten hoe je nieuwe kinderen kunt leren kennen, of ’Spelende Spetters’, die weten wat er nodig is om goed samen te spelen.

‘Scheldende Schoffies’ leren je wat je moet doen als andere kinderen je uitschelden. Wat moet Rickie doen, om een coole kikker te zijn, als ze ‘Rickie pikkie’ zeggen tijdens de pauze? Ouders kunnen er wanhopig van worden en zullen vooral zeggen: „Trek je er maar niets van aan. Het is hun probleem.” Maar ja, daar heeft Rick niet veel aan.

In het boekje en het kwartetspel zijn onder meer oplossingen opgenomen die door kinderen zelf tijdens de trainingen van Kooijman zijn bedacht. Zo vonden de kinderen dat je het best gewoon je schouders kunt ophalen. Terugschelden helpt niet, was hun ervaring.

Maar ook ouders kunnen iets doen, bijvoorbeeld samen naar een coole manier zoeken om te reageren, want daar gaat het bij schelden immers om. Ouders kunnen dat thuis oefenen, zodat het kind er niet over hoeft na te denken als het weer eens gebeurt. Om te oefenen kunnen ouder en kind elkaar uitschelden. Tijdens de oefening, merkt het kind hoe de scheldende partij in zijn hemd wordt gezet als er cool op wordt gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden