Hoe win je de prijs voor het beste jeugdboek?

Vandaag wordt in TivoliVredenburg in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt voor het beste jeugdboek uit 2013 en 2014. Ongeveer 13.000 kinderen tussen de 12 en 16 jaar brachten een stem uit, waaruit vijf genomineerden rolden die kans maken op de Jonge Jury Bokaal. Maar hoe win je nu zo'n prijs? Hoe zet je jezelf op de kaart? Drie genomineerden vertellen.

Helen Vreeswijk - Promille

"Mijn vorige baan was bij de recherche, daar haal ik onderwerpen voor mijn boeken vandaan. De rol van de schrijver is veranderd: je bent meer entertainer geworden. Dus neem ik bij lezingen op middelbare scholen vingerafdrukken, laat een slachtoffer op de grond liggen en vraag jongeren een moord op te lossen. Vroeger was ik er veel actiever in, maar sinds ik ongeneeslijk ziek ben gebeurt het veel minder. Ik moet het van andere dingen hebben, zoals de Jonge Jury. Die eerste prijs, dat zou voor mij echt de kers op de taart zijn, daar heb ik al die jaren hard voor gewerkt."

Anna Woltz - Honderd uur nacht

"Eigenlijk vind ik het gênant om op te roepen tot stemmen. Ik wil graag dat mensen op het beste boek stemmen. Ik ben ervan overtuigd dat als je een heel goed boek schrijft, het vanzelf de weg naar de lezer vindt. Ik gebruik natuurlijk wel de sociale media om mezelf te laten zien: als je helemaal niks doet, gebeurt er ook niks."

Rob Ruggenberg - De boogschutter van Hirado

"Vroeger voerde ik op Hyves elke dag gesprekken met kinderen over mijn boeken, heel leuk vond ik dat. Jammer genoeg bestaat dat niet meer. Het is een soort levensnoodzaak om te weten wat er onder mijn doelgroep leeft om me in te kunnen leven en te kunnen schrijven. Daarnaast moet je jezelf op de kaart zetten. Ik heb de afgelopen tijd veel scholen bezocht voor lezingen en na afloop vraag ik altijd even of de kinderen willen stemmen. Er zijn veel goede boeken die op de plank blijven staan. Kinderen kiezen toch voor een boek waarvan ze gehoord hebben. Ik was heel jaloers op Anna Woltz toen zij bij 'De Wereld Draait Door' zat. Daar had ik ook wel willen zitten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden