Hoe Wiegel Sinterklaas voor z'n politieke karretje spande

REDACTIE: WILFRIED VAN DER BLESTEUN LAGAS en BART ZUIDERVAART

Vorige week brachten wij Hans Wiegels beroemde oneliner over Joop den Uyl in herinnering: "Sinterklaas bestaat, daar zit hij achter de tafel." De toenmalige VVD-leider deed z'n uitspraak tijdens de verkiezingscampagne in november 1972. Een goede oneliner zoals deze blijft hangen, maar gaat ook een eigen leven leiden, los van de oorspronkelijke context. Hoe kwam Wiegel er bijvoorbeeld bij de Sint voor z'n politieke karretje te spannen?

In een interview met Bart Jan Spruyt uit 2008 blikt hij met genoegen terug op het bewuste verkiezingsdebat met Den Uyl. Hij roept zichzelf uit tot winnaar. En terecht. Als je zo'n dreun uitdeelt, met de lachers op je hand, heeft de tegenstander het nakijken. Wiegel erkent in dat interview overigens ruiterlijk dat Den Uyl op zijn beurt hem in Zaandam versloeg. Een confrontatie in Leeuwarden bleef onbeslist.

Gangpaden
Het beroemde Sint-debat speelde zich af in Het Tehuis, een zalencomplex in het centrum van Groningen dat in 2005 is gesloopt. Toevallig was destijds een van de leden van de huidige redactie van Plein2 als jonge student geschiedenis daar, in het Tehuis in Groningen, aanwezig. Er was geen doorkomen meer aan in die zaal. 'Links langharig, werkschuw tuig' tegenover 'corpsballen' met stropdas. De gangpaden puilden uit. Van de brandweer mocht het debat zo niet beginnen. Besloten werd tot een tweede ronde later op diezelfde avond. Dat moest de mensen bewegen de gangpaden te ontruimen. In een opname van 'Achter het nieuws' (terug te vinden bij Geschiedenis 24) is te zien hoe Den Uyl de mensen oproept 'in naam van het progressieve kabinet' de zaal te verlaten. Ondertussen scandeert de VVD-aanhang de naam van Wiegel. Den Uyl: "Jongens, hij krijgt de microfoon, als hij mijn negotie maar niet versjteert."

Dat deed hij uiteindelijk dus wel. Als het debat eindelijk op gang komt, zegt Den Uyl dat de VVD defensie-uitgaven voorrang geeft boven die voor onderwijs en cultuur. Wiegel betwist dat, maar hij suggereert dat zijn partij in elk geval dekking heeft voor de uitgaven. "Wij houden niet van Sinterklaasoplossingen. Dat ligt ons niet."

Keerpunt 72
Wiegel heeft naar eigen zeggen 'niet geheel toevallig' een artikel bij zich van professor Jan Pen, de bekende econoom die lid is van de PvdA. Pen veegt daarin de vloer aan met 'Keerpunt 72', het programma waarmee 'de progressieve drie' (PvdA, D66 en PPR) de verkiezingen waren ingegaan. Gretig citeert Wiegel Pen: "Ik lees Keerpunt 72, het conceptregeerakkoord, en denk: wat ergert me toch?" En: "Alle kiezers wordt honing om de mond gesmeerd. Sint pakt uit alsof het niet op kan."

Pen schrijft dat Keerpunt de indruk wekt bij elkaar te zijn geschreven door 'een stelletje gewetenloze reclamejongens'. Pen: "Gewetenloos - ik zeg het na koele overweging. Want hier wordt de democratie ondermijnd. Hier worden de mensen opgevoed in de politiek van de illusie: Sinterklaas bestaat. Hier wordt een solide grondslag gelegd voor politieke vervreemding en politiek extremisme, tezamen ook wel polarisatie geheten."

Ook dit citeert Wiegel letterlijk tot en met 'Sinterklaas bestaat'. Dat laat hij volgen door: 'Daar zit hij, achter de tafel'. De beroemde oneliner is er eigenlijk één van Pen en Wiegel samen, waarbij het laatste deel voor rekening komt van de VVD-leider.

Volgens de overlevering betreedt Wiegel later die avond een eetgelegenheid, waar hij zijn sociaal- democratische collega een biefstuk ziet verorberen. "Ha, biefstuk-socialist", zegt Wiegel. Den Uyl: "Nee, loon naar werken".

Beroemde oneliners
1. 'Dit is gekkenwerk' Freule Wttewaall van Stoetwegen, 1970, CHU

2. 'In geouwehoer kun je niet wonen' Jan Schaefer, 1978, PvdA

3. 'Doe eens normaal man' Geert Wilders, PVV

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden