Hoe westerse sancties voor Rusland Chinese handarbeiders raken

Globalisering | Omdat de Russen geen geld hebben voor laarzen, zetten Chinese bewerkers van schapenvellen andere handeltjes op. 'Europa en Rusland moeten hun problemen oplossen.'

Af en toe ligt er nog een stapel schapenvellen langs de weg in Sangpo, een dorp met 5300 inwoners in de Chinese provincie Henan. Maar meer dan tachtig van de honderd bedrijven die hier schapenhuiden uit Australië bewerken, liggen er verlaten bij. Dat komt door de westerse economische sancties tegen Rusland, zegt meneer Ding, die zelf zijn hele leven in de wolbewerking zat. "De vraag in Rusland is de laatste twee jaar dramatisch afgenomen."

Ook in de fabrieken in het zuidelijke Guangzhou, waar de bewerkte huiden tot de door de Russen zo geliefde winterlaarzen worden gemaakt, zijn duizenden ontslagen gevallen, weet Ding. "Zelfs als er een order binnenkomt, durven ze die niet aan te nemen, omdat ze er verlies op maken."

In Sangpo, een van de bekendste ondernemersdorpen in de provincie, is men inmiddels overgestapt op een nieuwe economische strategie. Massaal doen de voormalige wolbewerkers nu aan het online verkopen van schoenen, vooral via het social mediaplatform WeChat, waarop 570 miljoen Chinese internetgebruikers dagelijks actief zijn. Ook Ding, wiens winkeltje alleen 's middags een paar uur opengaat voor de koeriersdiensten die dan langskomen, is vorig jaar begonnen. "Je moet proberen schoenen te regelen die niemand anders heeft. Het is heel modegevoelig", zegt hij, wijzend op zijn glimmende goederen. Zijn voornaam ziet hij liever niet in de krant, omdat de schoenen, met bekende merknamen als Gucci en UGG op de dozen, 'eigenlijk illegaal' zijn.

Terwijl de Chinese dorpelingen het redden door hun flexibiliteit, zou Rusland het liever anders zien. Toen vorig jaar bekend werd dat de Europese Unie de sancties zou verlengen, zei president Poetin nog dat dit de zaken met China alleen maar ten goede zou komen. De resultaten blijven echter uit. Na jaren van groei, nam in 2015 nam de onderlinge handel met maar liefst 28 procent af. Ook de omvang van de Chinese investeringen in Rusland daalde met 20 procent. Alleen in door de sancties beïnvloede sectoren als groente en vlees groeide de import uit China, volgens cijfers van het Russische persbureau Tass.

Het is onduidelijk in hoeverre Chinese onwil een rol speelt bij de tegenvallende handel. Zo vertraagt China sinds de sterke daling van de olieprijs de aanleg van de gasleidingen van Rusland naar China die in 2014 werden aangekondigd. Wel wordt er op het gebied van infrastructuur, waarvan bekend is dat China graag buitenlandse projecten aanneemt, gepraat over nieuwe deals, waaronder een hogesnelheidslijn en een snelweg.

Alles wijst erop dat China de touwtjes in handen heeft in een steeds ongelijkere relatie. China is inmiddels Ruslands grootste handelspartner, terwijl Rusland in 2014 voor China op de negende plek stond.

undefined

Oekraïne

Ding en zijn buren, die een van de honderden concurrerende zaakjes in het dorp runnen, snappen niet zoveel van hun overheidsbeleid richting Rusland. Zij waren in ieder geval altijd blij met hun afzetmarkt, net als met die in Oekraïne, voordat die in 2013 al wegviel.

Hoewel de online detailhandel nog altijd hard groeit, gaan ze graag weer terug naar hun wolfabrieken, die tot de bekendste van het land behoorden. Zoals Ding verzucht: "Als jullie in Europa nou eens die problemen met Rusland zouden kunnen oplossen! Daar hoop ik nog steeds op."

undefined

Groei van Chinese economie neemt af

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 6,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder - en net als in de eerste drie maanden van het jaar, blijkt uit een eerste schatting die het Chinese statistiekbureau vrijdag publiceerde. De groei in de eerste helft van 2016 sluit aan bij het doel van een plus van 6,5 tot 7 procent, dat de Chinese overheid zich voor het hele jaar heeft gesteld. Vorig jaar zwakte de groei van 's werelds op een na grootste economie af tot 6,9 procent; dat was het laagste niveau in jaren. De daling van groei lijkt dus verder door te zetten in China.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden