Hoe werkt de Fifa-voorzittersverkiezing?

Fifa-voorzitter Sepp Blatter op het congres, vrijdag. Op de voorste rij, tweede van links, zit zijn uitdager, prins Ali bin Al-Hussein.Beeld reuters

Voorzitter Sepp Blatter opende vanmorgen in Zürich iets na 9.30 uur 'een beetje triest' het 65ste Fifa-congres, zoals hij het zelf verwoordde. Het belooft een lange dag te worden. De stemronde om een voorzitter te kiezen staat pas als het een-na-laatste agendapunt op het programma.

Om voorzitter te worden heeft Blatter of zijn uitdager prins Ali bin Al-Hussein een meerderheid in de Fifa nodig. De Fifa kent 209 leden, verdeeld over zes confederaties. De landen worden in alfabetische volgorde opgeroepen om te stemmen. Dat stemmen gebeurt door de voorzitter van de betreffende voetbalbond. Voor Brazilië kan dat nog problemen opleveren, want de voorzitter van de Braziliaanse bond Marco del Nero verliet donderdagnacht onverwacht Zürich. Naar alle waarschijnlijkheid neemt een andere Braziliaanse bestuurder het stemmen over.

De keuze van de landen wordt anoniem ingeleverd. Elke stem telt even zwaar. Als alle landen hun keuze hebben gemaakt, worden de stemmen hardop geteld.

De stemming kan over twee rondes gaan. In de eerste ronde is twee derde van de stemmen nodig om tot voorzitter te worden gekozen, oftewel 140 stemmen tegen 69. Haalt een van de kandidaten dat aantal in de eerste ronde niet, dan is een tweede ronde nodig. In die ronde volstaat de helft plus één van de stemmen (105 tegen 104). Landen kunnen ook neutraal stemmen.

Wanneer is het duidelijk wie de voorzitter wordt? Dat is even afwachten. Bij de vorige verkiezing in 2011 was het rond 18.00 uur duidelijk dat de Zwitserse Blatter genoeg stemmen had voor een nieuwe termijn als voorzitter.

Sepp Blatter loopt met een minzaam gezicht achter zijn twee grootste tegenstanders, prins Ali en de voorzitter van de Uefa, Michel Platini.Beeld reuters

FBI-onderzoek
In zijn speech ging Blatter ook in op het onderzoek van de Amerikaanse FBI. “U begrijpt misschien dat ik het geen toeval vind dat dit twee dagen voor het congres naar buiten komt. Dat neemt niet weg dat we zaken moeten aanpakken. De mensen die woensdag gearresteerd zijn, dat zijn individuen. En voetbal is een teamsport, zoals u weet. Natuurlijk draag ik verantwoordelijkheid als voorzitter. Maar we moeten dit met 209 bonden dragen.''

Wat zijn de kansen?
Hoewel het bolwerk-Blatter nog steeds ijzersterk oogt, zijn er verschillende scheurtjes ontstaan na de arrestatie van zeven Fifa-officials woensdag. Binnen de CONCACAF (De overkoepelende confederatie van de Midden- en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden) verliest Blatter in ieder geval de steun van Amerika en Canada, terwijl in Oceanië, traditiegetrouw als een blok achter de Zwitser, Nieuw-Zeeland heeft aangegeven op prins Ali te stemmen.

Toch stevent Blatter nog steeds af op een meerderheid. Afrika (54 stemmen) en Azië (46 stemmen) zijn nog steeds op de hand van de huidige voorzitter. Een laatste, nachtelijk overleg van het campagneteam van prins Ali met de sjeik van Koeweit Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, een zeer belangrijke spil in de Aziatische confederatie, leverde niks op. "Blatter is de juiste man voor de klus", liet hij optekenen voor de start van het congres.

Prins Ali claimt dat hij naast de steun van zo'n vijftig Europese landen ook zestig bonden achter zich weet. Dat zou genoeg zijn voor de overwinning, maar of hij de waarheid spreekt, wordt vanmiddag duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden