Hoe vrolijk je de schaduw op?

Om voor een schaduwtuin meteen maar Asarum europeum (mansoor) te kiezen moet je wel erg somber zijn. Ik vind het typisch een plant die mooi is bij een ander met zijn ronde glimmende wintergroene bladeren. Hij bedekt zo definitief de grond dat er nauwelijks een gat in te prikken valt om er een gezellige voorjaarsbloeiende bloembol in te zetten. Het stijve blad lijkt nauwelijks bereid iets in te schikken om de bladeren van scilla's en sneeuwroem onder te verstoppen, wat vooral nodig is als de bollen afsterven.

Vinca major (maagdenpalm) zou mij al een stuk beter bevallen. Deze stinzenplant met blauwe sterrenbloemen is overbekend als bodembedekker op moeilijke plaatsen maar de aarde is hier en daar nog zichtbaar. Bovendien toont vinca zich inschikkelijk als er een paar bollen tussen gezet worden als chionodoxa (sneeuwroem), een paar Puschkinia libanotica 'Alba', een groenachtig gele of witte narcis of Bluebells (Hyacinthoides non-scripta).

Gewoonlijk wordt gekozen voor de gemakkelijk verkrijgbare Puschkinia libanotica die heel lichtblauw, haast grijs, is en in maart en april overvloedig bloeit. Op donkere plaatsen doen witbloeiende bolletjes het echter uitstekend, en er valt ook nog te kiezen uit witte chionodoxa en witte scilla's als siberica en campanulata, de gewone boshyacint, die nu Hyacinthoides hispanica heet. Zelfs witte druifjes als Muscari botryoides 'Album' en M. azureum 'Album' verwilderen goed in wat droge halfschaduw. In niet zo droge (half)schaduw zou ik beginnen met veel lamium (dovenetel) te planten waarvan veel soorten te koop zijn met gevlekte, witte en zilverachtige bladeren die de schaduw opvrolijken.

Kies niet zo'n afgrijselijke woekeraar, waarvan u zakken vol kunt opladen aan het eind van iedere plantenruildag. De voormalige eigenaars van dit door roeien en ruiten om zich heen grijpend gewas hebben hun geweten gesust door op de ruildag niet met lege handen te verschijnen. Zij deponeren hun tas met verfoeilijke inhoud aan de voeten van een beginneling, schatten met een geoefend oog de inhoud van de andere tassen en verdwijnen schielijk met de enige pot met roze lelietjes-der-dalen of een witte Cyclamen coum. Overigens uitstekende schaduwplanten!

Een langzaam groeiende dus aanbevelenswaardige dovenetel is bijvoorbeeld Lamium maculatum 'White Nancy' die grijs met groen blad heeft en witte bloemen. Ook de roze 'Shell Pink' en 'Pink Pewter' met zijn zilverachtig blad voldoen uitstekend. Besprenkel zo'n schaduwplek met vroege en wat later bloeiende bollen, druk ze een voor een ongeveer zeven centimeter diep in de grond en geef daarna water zodat de grond goed om de bollen sluit.

Veel water geven is ook nodig na het gebruik van een zogenaamde bollenplanter. Deze maakt een mooi smal gat in de grond, maar de bol blijft meestal halverwege hangen en verdroogt niet zelden. Het is verleidelijk licht gekleurde hosta's in de schaduw te planten, maar overleg met de kweker daar veel soorten onder bomen bruine bladeren krijgen door de voortdurende drup die de waslaag van de hosta's beschadigt. Om die reden heb ik Arum italicum geplant. Deze Italiaanse aronskelk is wintergroen, heeft groene bladeren en in de nazomer oranje bessen. Als in april-mei de arumbladeren verdwijnen groeit er volop daslook (Allium ursinum) met witte schermbloemen en breed zachtgroen blad als ook de lelietjes-der-dalen hebben. Op de kalkrijke grond groeit dit gezonde kruid overvloedig dus geef er veel van weg, opdat de achterblijvers licht, lucht en voldoende voedsel overhouden. In die tijd dien ik veel gemengde rauwkost op. Een belangrijk bestanddeel is het fijngesneden blad van deze allium dat cholesterolverlagend moet werken!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden