Hoe voorkom je dat in het ziekenhuis iedereen meekijkt in je medisch dossier?

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u zeker weten dat in het ziekenhuis niemand onnodig meekijkt in uw dossier? Kies dan voor de VIP-box in de patiëntenadministratie.

Edwin Kreulen

Het Hagaziekenhuis bevestigde vanochtend berichtgeving van televisieprogramma 1Vandaag dat ‘tientallen’ medewerkers het medisch dossier hebben bekeken van Samantha de Jong. De Jong, beter bekend als realityster Barbie, werd begin dit jaar in het Haagse ziekenhuis opgenomen. In de media werd gespeculeerd over de reden.

Artsen en verpleegkundigen mogen alleen in het dossier kijken van mensen die ze behandelen. Enkele jaren geleden zijn die regels aangescherpt. Vooral herhaaldelijk ‘meegluren’ kan een reden zijn voor ontslag. Zo bekrachtigde de kantonrechter vorig jaar het ontslag van een medisch secretaresse van het Westfriesgasthuis in Hoorn, die tot twee maal toe een ‘verkeerd’ dossier opende. Het ontslag op staande voet van een dialyseverpleegkundige in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis werd juist teruggedraaid. Het was wel verkeerd maar hij deed het op verzoek van een familielid van de patiënt en de rechter woog mee dat het hier niet ging om snuffelen naar het lot van een Bekende Nederlander.

De Patiëntenfederatie denkt dat het ziekenhuis van Barbie een ‘cultuurprobleem’ heeft en dat ook in andere ziekenhuizen dit spieken voorkomt. De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek begonnen naar het Haga Ziekenhuis.

VIP-status

“Wie nu inlogt op een van onze patiëntendossiers, laat sporen na”, zegt een woordvoerder van het Erasmus MC, Nederlands grootste ziekenhuis. Bij vermoedens van misbruik worden alle inlogpogingen nagezocht. Het Rotterdamse ziekenhuis behandelt regelmatig een Bekende Nederlander. “We bieden hen de mogelijkheid aan voor een VIP-status in de administratie.” Dat betekent onder meer dat eenieder die op het dossier inlogt, een extra waarschuwing krijgt. “We verwachten dat het afschrikt.”

De VIP-status is voor iedere patiënt beschikbaar. Zo is bekend dat artsen die in het eigen ziekenhuis worden opgenomen er ook nogal eens voor kiezen zodat niet al hun collega’s het fijne van hen afweten. In het Haagse ziekenhuis had Barbie waarschijnlijk geen VIP-status, maar technisch moet het kunnen: veel ziekenhuizen werken met hetzelfde systeem.

Het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum en omstreken biedt de Gooise bekendheden die worden opgenomen eveneens actief de VIP-status. “Wij bekijken elke week wie die patiëntendossiers heeft opgevraagd”, zegt een woordvoerder. Hij schat in dat het niet om veel patiënten gaat en herinnert zich over een aantal jaar een enkele waarschuwing aan het adres van een ‘spiekend’ personeelslid. “Die wordt in het personeelsdossier opgenomen.”

Ook in het Tergooi kan iedereen die dat wil de status met extra privacy krijgen. De overige patiëntendossiers worden niet steeksproefgewijs nagekeken op verdachte inloggers. “Het systeem is nooit helemaal waterdicht. Maar de privacy is de laatste jaren flink belangrijker geworden. Wie nu hier op bezoek wil wordt gevraagd naar de geboortedatum van de patiënt. Als men die niet kan melden, zeggen wij niet waar de patiënt ligt.”

Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds begin dit jaar 304 keer melding gemaakt van het verlies van privacygevoelige informatie. Dat komt neer op ongeveer één datalek per dag.

Anderhalf jaar geleden scherpte de Tweede Kamer de regels aan voor het meesnuffelen in medische dossiers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden