Hoe voorkom je dat een twitterend kind je privéleven op straat gooit?

© Thinkstock

Het zijn zware dagen voor een vader, een moeder, hun dochter en zoon. Eerst vulde het huis zich met irritaties. Van de moeder, die oordeelde dat haar man vies at en steeds de verkeerde dingen zei. Van de vader, die vond dat zij te lange tenen en te veel verbeelding had. Na de irritaties kwamen de ruzies: jij doet ook altijd zus en jij zegt altijd zo, wat ben je toch een trut, nee zeg, jij bent lekker bezig. Verwijten van beton, die wel moesten leiden tot het inzicht: de liefde is op.

Dus hebben deze ouders besloten om uit elkaar te gaan. Gisteren brachten ze de kinderen op de hoogte: "Lieverds, het spijt ons..." Nu verzamelen ze moed om ook hun familie en vrienden over hun scheiding te informeren.

Plots gaat de telefoon, de moeder neemt op. "Tsjonge", zegt haar schoonzus, "Wat hoor ik nou? Gaan jullie uit elkaar?" De moeder valt stil, vraagt dan verbijsterd: "Hoe wéét jij dat?" Nou gewoon, antwoordt zij, uit een tweet van je zoon gisteravond. "Ik ben één van zijn 'followers'."

Help, denkt de moeder, die nog nooit van haar leven getwitterd heeft. Auw. Dus mijn zoon slingert onze misère het internet op? Zij kruipt achter de computer, trekt zijn virtuele sporen na. Die variëren van 'Soms kan ik me ma niet uitstaan' tot 'Ze zijn weer lekker bezig zeg... word er nu zelfs wakker van'. Zijn laatste tweet luidt: 'Ja hoor, het is zover, me pa en me ma gaan scheiden, yessss...'.

Dit zit de moeder helemaal niet lekker. Natuurlijk, de jongen heeft het moeilijk, een uitlaatklep is hem van harte gegund. Maar kan hij daarvoor niet een discreter plekje zoeken? Ouders hebben toch ook recht op privacy?

Dat klopt, zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. Maar jongeren realiseren zich vaak niet dat hun tweets open en bloot op internet staan. "Ze gebruiken het als een veredeld chatkanaal." Ten onrechte, want anders dan Hyves, Facebook en MSN worden tweets zelden afgeschermd. Het kán wel - er is een knop 'protect' - maar haast niemand gebruikt die. Met als gevolg dat twitterberichten voor altijd over het internet zwerven.

Kruip samen met je kind achter de computer, adviseert Liesbeth Hop, auteur van het boek 'De wifigeneratie'. "Typ samen eens je familienaam in op wieowie.nl." Daarop kun je zien wat er allemaal over jou op internet zweeft. Grote kans dat de zoon hiervan schrikt.

Nog een tip: vertel de jongen over het fictieve meisje Marieke, dat twitterde dat ze met vakantie ging en bij thuiskomst een leeggeroofd huis vond. "Helpt dat niet, maak het dan persoonlijk: 'Hoe zou jij het vinden als ik vervelend zou twitteren over jouw nieuwe vriendin?'"

Praat met je zoon, leg hem uit dat er een verschil is tussen het gezin en het world wide web. Dat je elkaars privésfeer moet respecteren. Helpt dat niet, twittert de jongen gewoon door? Oei, zegt Hop: "Dan heb je echt een probleem."

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail iris.pronk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden