Hoe voorkom ik dubbele woonlasten?

Ik wil verhuizen. Een andere huis vinden zal geen probleem zijn, maar of ik mijn oude snel kan verkopen? Ik ben bang voor dubbele woonlasten. Wat te doen?

Het allerveiligst is natuurlijk om pas een nieuw huis te kopen als u uw oude huis verkocht hebt. Ook is het niet iedereen gegeven om uitgebreid de tijd te nemen voor de aanschaf van een nieuwe stulp. Een nieuwe baan aan de andere kant van het land, een relatiebreuk of juist gezinsuitbreiding; dan wil je zo snel mogelijk een nieuw huis.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat u bezwijkt onder de last van twee hypotheken. Zo kunt u een huis kopen met een overbruggingsgarantie. De verkopende partij vergoedt dan tijdelijk, voor één of twee jaar, uw dubbele lasten. De dubbele woonlasten worden vergoed met een vast percentage: 2,5 procent van de koopsom van het huis als koper en verkoper een periode van een jaar hebben afgesproken of 5 procent van de koopsom als een garantieperiode van twee jaar is afgesproken. De verkoper stort het garantiebedrag in een depot bij de notaris. Als het u niet lukt om in de periode tot de overdracht van het nieuwe huis uw oude huis te verkopen, treedt de overbruggingsgarantie in werking. U krijgt dan maandelijks een twaalfde deel van het depot zolang u uw eigen woning niet hebt verkocht. Als u uw woning alsnog verkoopt binnen de garantietermijn, gaat het restant van het depot terug naar de verkoper. Koopt u bijvoorbeeld een huis van euro400.000,-, dan krijgt u elke maand euro833,33 zolang uw oude huis niet verkocht is. Het Centraal Bureau Overbruggingsgarantie controleert elke maand of uw huis nog niet is verkocht en zorgt ervoor dat de notaris de overbruggingsgarantie uitbetaalt. Uiteraard zal de verkoper bij zo’n constructie wel de koopsom verhogen.

Een andere mogelijkheid is dat u een overbruggingskrediet afsluit. Het gaat dan om een gewone consumptieve lening, die u weer afbetaalt als u uw oude huis heeft gekocht. Simpel, maar in dat geval heeft u er wel nog een schuld bij.

Een derde mogelijkheid is om in het voorlopig koopcontract van uw nieuwe huis op te nemen dat de koop alleen doorgaat als u uw oude huis verkoopt. Als na een vooraf afgesproken periode, bijvoorbeeld een half jaar, uw oude huis nog niet is verkocht, kunt u onder de koop van het nieuwe huis uit. Als de eigenaar van uw nieuwe huis in dat halve jaar een koper vindt die wil kopen zonder voorbehoud, krijgt u nog 48 uur de tijd om uw eigen voorbehoud te laten vallen. Doet u dat niet, dan gaat het huis alsnog naar de nieuwe koper.

Een verzekering afsluiten tegen het risico van dubbele woonlasten kan niet meer. Zo’n overbruggingsverzekering is bedacht in tijden dat nog bijna niemand er behoefte aan had en verdween weer toen de crisis meer werd dan een abstractie: te veel risico voor de verzekeraars.

Overigens kunt u als u met twee huizen blijft zitten voor een overgangsperiode zowel de hypotheekrente van uw oude als uw nieuwe huis aftrekken. Die dubbele hypotheekaftrek geldt voor het kalenderjaar waarin u een nieuw huis koopt en de twee jaar daarna. Duidelijk moet zijn dat het oude huis te koop staat en dat het leeg staat. Mocht u uw oude huis verhuren, dan bent u tijdens de periode van verhuur de hypotheekrenteaftrek over dat huis kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden