Hoe verder?

’De zwoele stad’ is een zomers praatprogramma van de Amsterdamse zender AT5. De gesprekken kabbelen aangenaam voort, gelardeerd met live muziek en hapjes, in een aangename setting van houten tuinmeubilair en plantenbakken.

De Vara probeerde deze succesformule dit voorjaar te kopiëren tegen het decor van de flamingovijver in Artis. Het experiment lukte niet helemaal. Na koud een maand verdween ’Wat heet!’ alweer van het scherm vanwege de lage kijkcijfers.

Jammer voor de stoet presentatoren. Maar twee van hen, Leon Verdonschot en Isolde Hallensleben, mogen nu een maand lang bij toerbeurt in de herkansing met het dagelijkse programma ’Wat nu?!’, een benaming die in elk geval van de nodige zelfspot getuigt.

De ambiance valt ditmaal ronduit zakelijk te noemen. De gasten zitten gewoon op rechte stoelen aan een tafel in een grijsblauwe no-nonsense setting, en ook het zomerse tempo van beide eerdere programma’s is bij ’Wat nu?!’ helemaal verlaten. Ik noem u: het mogelijke Irakbeleid van de nieuwe Britse premier Gordon Brown, acties tegen het voorgenomen rookverbod in de horeca, mishandeling van ouderen, drankgebruik onder jongeren – en toen waren we nog maar halverwege de eerste uitzending, maandagavond.

Het was bovendien een volle boel in de studio met aan tafel naast enkele gasten een vijfkoppig panel: schrijfsters Susan Smit en Manon Uphoff, ’podcastpriester’ Roderick Vonhögen, Holleeder-advocaat Jan-Hein Kuijpers en PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Die waren natuurlijk niet voor niets gekomen. In sneltreinvaart jasten ze de thema’s er doorheen. Zo kwamen ze in de weinige minuten die daarvoor tot hun beschikking stonden, tot een indrukwekkende reeks verklaringen voor ouderenmishandeling: onmacht vanwege een dementerende partner (priester Vonhögen), kinderen die zelf geslagen zijn en later terugmeppen (Kamerlid Vos), de enorme druk op familieleden en op zorgpersoneel dat bejaarden laat liggen als ze voor de vijfde keer hun luier volpoepen (schrijfster Uphoff).

Daar zat ik nog even op te kauwen, maar Verdonschot en zijn gasten hadden zich alweer over het volgende vraagstuk gebogen: hoe jongeren van de drank af te houden. Daar moet je vlug bij zijn, begreep ik, in elk geval voor ze afreizen naar de camping om aldaar dronken te gaan zaklopen. Ouders en jongerenwerkers moeten hen in plaats daarvan verleiden gezond te gaan survivallen. Kom op, ouders, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Tja, wat nu, hoe verder. Een goed gesprek voeren op tv, bleek maar weer eens, is lang niet makkelijk. Toch een enkele tip: niet te snel praten, ook al tikt de klok door, en niet allemaal tegelijk. Want in dit moordende tempo blijft ’Wat nu?!’, ondanks een stamtafel die geen stamtafel lijkt, steken in kroegpraat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden