HOE | trek je de stekker eruit bij haatzaaizender Al-Manar?

De perikelen rond de Libanese sjiitische propagandazender Al-Manar beginnen zelf het karakter van een feuilleton te krijgen. De Franse Raad van State heeft nu gelast dat de doorgifte van Al-Manar via de Eutelsat-satelliet uiterlijk vandaag moet stoppen, op straffe van 5000 euro dwangsom per dag.

Op 19 november bracht diezelfde Raad van State nog een verzoening tot stand tussen Al-Manar, dat wordt beschouwd als een onderdeel van de terreurbeweging Hezbollah, en het Franse Commissariaat voor de Media. Dat leidde tot een zendmachtiging voor Europa. In een procedure die onafhankelijk van de gerechtelijke beslissing verloopt, zal die machtiging waarschijnlijk vrijdag worden ingetrokken.

Het absurde aan het feuilleton is dat Al-Manar vóór en na deze drie weken als officiële zender, gewoon te zien was en blijft in Europa. De Franse arm der wet reikt namelijk niet tot aan alle satellieten die de zender doorgeven. Wie Al-Manar wil blijven zien, hoeft zijn schotel maar te richten.

Desalniettemin betreurt Al-Manar het in een communiqué vanuit Beiroet dat ,,de Franse rechter gezwicht is voor de zionistische lobby. De censuurmaatregel schept een gevaarlijk precedent”. Dat is waar gebleken: de voorzitter van Libanese hoge audiovisuele raad, Abd al-Hadi Mahfuz, verklaarde op Al-Jazeera dat hij nu overweegt om Franse zenders te weren.

De Arabische Liga en de vereniging van Arabische journalisten spraken hun solidariteit uit met Al-Manar, en in Parijs verklaarde de Palestijnse vertegenwoordigster Leïla Chahid dat zij geen haat bespeurt in de uitzendingen van Al-Manar. Die zijn in het Arabisch. RSF, de in Frankrijk zetelende internationale organisatie voor journalisten, protesteert eveneens. ,,Het eenvoudigweg tot zwijgen brengen van een medium is nimmer de juiste oplossing”, vindt RSF, na te hebben geconstateerd dat alle commotie ,,AlManar een hoeveelheid publiciteit heeft bezorgd die de programma's zeker niet verdienen.”

Vanuit joodse kring klinkt vooral blijdschap. En de Franse socialistische partij vindt dat de 'navïteit van de regering en het Commissariaat' ertoe geleid hebben dat drie weken lang (vanaf het verkrijgen van de zendmachtiging) 'haat, antisemitisme en het goedpraten van terrorisme' legitiem zijn uitgezonden in Frankrijk.

De zender doorstond nog geen twee weken de toets van de Franse wet. Het commissariaat voor de media, dat speciaal iemand in dienst had genomen om de uitzendingen van Al-Manar in de gaten te houden, constateerde al op 30 november de eerste overtreding: een interview met 'een expert' die beweerde dat Israël probeert ziektes als aids te exporteren naar de Arabische wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden