Hoe Thom de Graaf het hachje van Depla redde

Burgemeester Thom de Graaf bracht de fietsenkelderaffaire in Nijmegen terug tot de kern: een discussie over de grens tussen privé en publiek.

„Mijn leven is geen soapserie”, zei wethouder Paul Depla woensdagavond in het gemeenteraadsdebat over zijn mogelijk slippertje met een vrouwelijk raadslid in de fietsenkelder van het Nijmeegse stadhuis. Vooraf was het debat door een meerderheid van de raadsleden geschetst als gênant en banaal. Want wat was er politiek aan een gerucht?

Burgemeester Thom de Graaf gaf het debat toch nog waarde. Nadat Depla had verklaard te zullen blijven zwijgen over privézaken, legde De Graaf uit dat hij de grens tussen publiek en privé scherp in het oog wil houden. Nadat de roddel over de wethouder hem in juni bereikte, had hij de gemeentesecretaris laten uitzoeken of er strafbare feiten waren gepleegd, en of er sprake was van seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten of machtsmisbruik. Dat bleek niet het geval.

De Graaf lichtte de fractievoorzitters in de gemeenteraad pas in nadat een van hen, Jo Janssen van de eenmansfractie Gewoon Nijmegen, met het gerucht bij hem aanklopte. De burgemeester vertelde niet wat er dan wel aan de hand zou zijn geweest in de fietsenkelder. Het leek er sterk op dat hij het ook niet wist, in elk geval niet wilde weten. Want het is geen publieke kwestie, zo hield hij de voltallige raad woensdagavond voor. „Ik draag niet de verantwoordelijkheid om u op de hoogte te stellen van details over iemands privéleven.”

Misschien had hij de fractievoorzitters daarom beter helemaal niets kunnen vertellen. Zijn poging om het gerucht rond Depla te smoren, werkte immers averechts. Janssen zocht de publiciteit en het gerucht bleef rondzingen in de stad. De website Geenstijl bracht het ’nieuws’ vorige week, waarna andere publiciteit volgde, met het raadsdebat als potsierlijke klap op de vuurpijl.

Van de fractievoorzitters, die eerder hadden beaamd dat het ging om een privékwestie, drong een aantal alsnog aan op openheid van zaken. Vreemd, aldus De Graaf. Want een oordeel over privé of publiek verandert niet door media-aandacht.

Maar de commotie dan, die juist was aangewakkerd door de weigering van de wethouder om te reageren? Nijmegen stond een week lang in de belangstelling, de wethouder liep een schram op, evenals de gemeenteraad, waarvan een van de 39 leden in opspraak was gebracht.

Volharden in zwijgen wekt de indruk dat het gerucht klopt. Dat beseft ook Depla, maar hij vindt dat hij die prijs moet betalen. Zwichten zou betekenen dat de politiek gevoelig is voor roddel en achterklap. De Graaf ondersteunt dat standpunt, niet alleen om zijn wethouder te beschermen, maar omwille van de hele raad. Dat geldt dus ook voor de in opspraak gebrachte vrouw, die haar betrokkenheid ontkent en het raadsdebat in stilte onderging.

Volgens De Graaf beschermt hij uiteindelijk ook de stad door een grens te trekken tussen privé en publiek. Depla hoeft zich niet in het openbaar te verantwoorden over wat hij privé doet, en met wie. Daarmee blijft de mogelijkheid bestaan dat er nooit iets onoorbaars is gebeurd in de fietsenkelder. En zolang dat niet vaststaat, is er geen feit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden