Hoe Sven faalde zonder te falen

Chef de mission Henk Gemser troost een aangeslagen Sven Kramer. Beeld anp

Geschokt waren we toen de schaatskoning de tien kilometer verloor. Die verkeerde wissel vier jaar geleden op de Winterspelen in Vancouver kwam Sven Kramer duur te staan. Heel Nederland rekent vandaag op zijn revanche, maar eerst nog even een terugblik.

Wie herinnert zich die beelden niet? Oud-schaatser Erben Wennemars die luidkeels 'nee' roept, terwijl een onwetende Kramer zich in sneltreinvaart door de laatste kilometers heen bijt.

"Oh oh oh", klinken de sportcommentatoren teleurgesteld in koor. "Sven stop maar jongen", schreeuwt Wennemars hem nog na , "je hoeft niet te bewijzen dat je een goede schaatser bent, want dat ben je wel."

Wat ging er fout? Kramer kwam als eerste over de finish, maar werd gediskwalificeerd omdat hij in de verkeerde baan schaatste. Hoe kan het zijn, vroeg menig schaatsliefhebber zich af, dat de man die het goud voor het oprapen had zo'n cruciale fout maakte?

In de luttele minuten na de verkeerde wissel blijkt dat zijn trainer Gerard Kemkers verantwoordelijk is. "Wissel van baan", roept Kemkers zijn pupil onterecht toe. Als hij merkt dat hij fout zat, breekt hij. Zijn hoofd zet hij tussen zijn benen, de tranen veegt hij uit zijn ogen en aan de nog schaatsende Sven laat hij niets merken.

Kemkers stond met zijn rug naar Kramer, schreef de voorsprong op tegenstander Seung-Hoon Lee uit Korea op en draaide zich om. Toen ging het mis. "Ik miste de bocht waar hij uitkwam. Hij zat helemaal aan de kant van de coaches. Ik dacht daarom dat Sven fout zat."

"Hij bleef op me afschaatsen. Alsof hij weer achter me langs de buitenbaan op wilde. Hij zat goed, maar voor mijn beleving was dat niet zo", vertelt Kemkers aan TVM Schaatstv.

Netjes opgelost, dacht hij toen Kramer op het laatste moment over de pionnen stapte. Maar toen Kemkers op het bord keek, wist hij dat het fout was. "Toen zakte de grond onder mijn voeten weg. Letterlijk."

Kramer die van niets wist, is vanzelfsprekend ontdaan als zijn trainer hem het nieuws komt brengen. De troostende arm van Kemkers slaat hij ruw van zijn schouders en zijn bril gooit hij op het ijs.

"Dat is dan mijn coach. Godverdomme, hij stuurt me gewoon naar binnen", moppert hij vlak na de wedstrijd tegen chef de mission Henk Gemser. Op de achtergrond schuilt een bijna wegduikende Kemkers die stilletjes zijn tas inpakt.

Tegen de toegesnelde pers is Kramer rustig, bedeesd. Hij geeft niet snel een ander de schuld, begint hij, maar hier kan hij niet om heen. Zijn coach ging de mist in.

Als hem wordt gevraagd wat dit betekent voor zijn relatie met Kemkers is hij vrij duidelijk: deze grandioze fout luidt niet meteen het einde van hun samenwerking in. Wel benadrukt de schaatser: "Je traint keihard en uiteindelijk koop je er niets voor."

Kort na de Spelen ontstaan toch geruchten over een breuk tussen Kramer en Kemkers. "Ik wil iets nieuws", zou de schaatser tegen de Leeuwarder Courant hebben gezegd. "Dit wisten we intern allang."

Maar Kramer wijkt niet van Kemkers' zijde. Na Vancouver staan de twee weer samen op de baan, totdat Kramer geblesseerd raakt. Hij heeft last van zijn rechterbeen en moet een jaar lang aan de kant zitten.

Hij herpakt zich, tot groot genoegen van Kemkers. In een interview met Ey vertelt de trainer onder de indruk te zijn van zijn pupil. Hij schaatst weer 'met dynamiek in zijn slagen' en wint alles waar hij aan meedoet, glimt een trotse Kemkers. Nu nog zien of dat vanmiddag ook het geval is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden