Hoe super is de opvoedcoach?

Opvoeddeskundigen verdringen zich op televisie en internet om ouders van advies te dienen. Maar kunnen Supernanny en andere opvoedcoaches ervoor zorgen dat de vrede in mijn gezin weer terugkeert?

Help, we hebben een opvoedprobleem! Onze oudste dochter is niet meer altijd zo lief voor haar zus van acht maanden zoals ze altijd was. Ze trekt aan de haren van de baby, deelt tikken uit en gooit met speelgoed. We worden kwaad, behandelen de dader ook weer te ruw en worden dan weer boos op onszelf.

Het advies van andere ouders varieert van ’gewoon negeren’ tot ’meteen straffen’. We trekken een opvoedboek uit de kast en maken zonder kinderen een boswandeling. De ons bekende oplossing: bij slecht gedrag moet de oudste even apart. Wel krijgt ze een uur per dag onverdeelde aandacht.

Is dat genoeg? Om ons heen – televisie, internet – groeit het professioneel opvoedadvies explosief. De Engelse Jo Frost zet als Supernanny gezinnen met problemen voor de televisiecamera’s zo snel op het goede spoor, dat niemand gelooft dat het echt is. Wel heeft Frost navolging gekregen met ’Schatjes’ bij de EO. Ook SBS heeft een variant: de opvoedpolitie.

Supernanny heeft nu ook haar eigen boek. Ons jaloezieprobleem blijkt op te lossen door een combinatie van de ’Betrokkenheidtechniek’ en de ’Strafplektechniek’. Kort gezegd: laat je kind meedoen met je bezigheden – opruimen, een speeltje pakken voor de baby – en mocht het toch uit de hand lopen, zet een dreinend of agressief kind dan apart op een plek waar het niet al te leuk is, zoals een traptree.

Tja, dat hadden we zelf ook al bedacht. Tijd om het probleem per e- mail voor te leggen aan zeven adviseurs in eigen land om te kijken wat zij kunnen toevoegen.

De volgende dag komt de eerste reactie, vanaf de website opvoedadvies.nl. „Uw dochtertje lijkt zich in een ontwikkelingsfase te bevinden die helemaal bij haar leeftijd past”, stelt psychologe Tamar de Vos-Van der Hoeven, ons gerust. „Een toename in lastig gedrag na de geboorte van een baby is eerder de regel dan uitzondering.”

Volgens Vos tast de oudste haar grenzen af. Ze zoekt aandacht, onder andere omdat ze bang is minder lief gevonden te worden dan haar jonge zus.

Dat er ook angst bij zit, is voor mij een nieuw inzicht. Bij het apart zetten adviseert Vos: ,,Toon hierbij geen boosheid. De bedoeling is dat ze zo min mogelijk aandacht krijgt wanneer ze ongewenst gedrag vertoont.”

Verder wijst ze erop dat het heel goed is om dingen apart te doen met de oudste, maar niet alleen op momenten dat de baby ligt te slapen. Je moet immers ook duidelijk maken dat de jongste niet altijd vóór gaat.

De tweede coach is Mariangeles Nogueras, gezinsmanager van Ofa. Zij geeft extra inzicht in de psyche van de boosdoener. Onze oudste is een beetje in de war: ze houdt heus wel van haar zus, maar weet niet precies wat ze ermee aanmoet. Dus moeten we haar betrekken bij al die zorg voor de baby.

Noqueras geeft ook nog de tip om op te letten of bezoekers zich niet alleen concentreren op de baby. Haar afsluiting ontroert: „Ik zou me concentreren om de pijn in het kleine hartje te verzachten en tegelijkertijd haar te leren te delen en voor anderen te zorgen.”

Straffen heeft op dit moment volgens Noqueras weinig zin: de oudste heeft het al moeilijk genoeg. Ouderschapscoach Christa Nieuwboer adviseert om serieus in te gaan op de gevoelens en extra complimenten te geven. Deze adviseur, van oorsprong theologe, zet ons zelf aan het denken in plaats van ons te bedelven met gouden regels. Wanneer geven we de oudste bijvoorbeeld aandacht?

Kitty Verheul, de opvoedadviseur van het ’vakblad voor ouders’ J/M, is de eerste die heel praktisch wijst op het speelgoed in ons huis. De baby komt op deze leeftijd ’in de actieradius van de oudste’ terecht, en het is niet zo raar dat die daarop reageert. Zet beide kinderen apart van elkaar, adviseert Verheul.

Dickey Pronk van Radius Nederland, ’persoonlijke coach’ voor ouders, belt op. Ze is de eerste die doorvraagt. Zo ontdekt ze dat regelmatig een van ons beiden in de ochtend blijft slapen. Ze beveelt ons nog net niet om beiden vroeg op te staan. ,,Je kunt ook eerst de baby verzorgen en daarna alle tijd nemen voor de oudste.”

Pronk is de eerste die het eigen advies relativeert: ,,Je hoeft als ouder deze adviezen heus niet 24 uur per dag na te leven.”

Pedagoge Emmeliek Boost van de Opvoeddesk, verplaatst zich ook in onze grote dochter. „Ze zit te spelen, en nu komt die jongste er ineens bij en grijpt al het speelgoed vast. Ze kan praten als Brugman, maar die jongste begrijpt dat niet. Leer de oudste om anders te reageren, bijvoorbeeld door te kietelen zodat ze het speelgoed weer loslaat. Met straffen bederf je alleen maar de sfeer.”

Boost verwoordt duidelijk wat deze pedagogenstoet mij duidelijk maakt. ,,De meeste ouders houden direct na de geboorte rekening met jaloezie van de oudste. Ze vergeten dat dat juist vaak pas gaat spelen als de jongste gaat bewegen.”

Of er nou een strafplek moet komen of niet, blijft in het midden. Zoveel gaan we niet veranderen. Ach, alleen al dat je even je verhaal kwijt kon werkt positief. Wat ons betreft mogen pedagogen zich ook wel iets meer verplaatsen in de ouder: hun adviezen vragen een zo stringente zelfbeheersing dat je er als ouder al snel niet aan kunt voldoen.

Over opvoedcoaches en de tarieven

Jo Frost: Supernanny. Eerste Hulp Bij Opvoeden. Unieboek, Houten, 22,95 euro. RTL4 zendt het komende seizoen de Nederlandse versie van de televisieserie uit.

www.opvoedadvies.nl Geheel via email. Rekent €7 per advies. Meeste ouders hebben voldoende aan 1 tot 2 adviezen.

www.opvoeddesk.nl Per telefoon (70 cent per minuut, afspraken via 035-6957020), e-mail (nu nog gratis) en consult (in Naarden, 65 euro per uur).

www.ofa-dagindeling.nl Geeft advies voor de combinatie van werk en zorg, 80 euro per uur.

www.ouderschapscoach.com Korte e-mailcoaching voor 20 euro, zes keer 100 euro. Consult in de Limburgse praktijk 65 euro.

www.radiusnederland.nl Voor de ’op maat gesneden’ ouderschapscoach in het hele land. Per keer vanaf 75 euro, meestal twee bezoeken.

J/M Opvoedadvieslijn Verbonden aan het opvoedblad J/M. Woensdagochtend en -avond: 020-5518416. Ook per post of jm.opvoedadvies@weekbladpers.nl. Gratis.

www.opvoedtelefoon.nl 0900- 8212205, 20ct per minuut. Op werkdagen en maandag- tot en met woensdagavond.

www.ouders.nl Ouders Online. Gratis adviezen en een forum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden