Hoe strik je de majesteit?

Op voorhand leek het een utopie: als daklozenkrant een interview met koningin Máxima regelen, om op die manier het feestje van het 20-jarig bestaan luister bij te zetten. En toch deed hoofdredacteur Floor de Booys van Straatjournaal in Haarlem een poging - gesteund door de stunt die de collega's uit Utrecht vorig jaar uithaalden. Zij slaagden erin om in samenwerking met Trouw paus Franciscus voor een vraaggesprek te strikken.

De Booys begon het traject al in februari. "Ik schreef een mooie mail aan het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst. Eigenlijk vooral om het geprobeerd te hebben. Maar in april belden ze met onze redactie en toonden ze interesse. Wel wilden ze eerst een ontmoeting, omdat ze nog nooit met straatkranten hadden gewerkt. In mei hadden we een gesprek op hun kantoor en vlak voor de zomervakantie kregen we groen licht. Het kon doorgaan!"

De opdracht was wel helder: de koningin wilde vooral praten over haar werk als erevoorzitter van 'Wijzer in geld' en vanuit haar rol als bijzonder pleitbezorger VN inclusieve financiering en ontwikkeling. "Dat wilden we wel", zegt Booys. Uiteindelijk reisde de Booys samen met daklozenkrantverkoper Evert van den Brink en een fotograaf op 14 september af naar de Eikenhorst, het woonpaleis van de Oranjes. Omdat het erg warm was, werd de sessie in de tuin gehouden, op het terras. "Mij viel vooral op hoe open de koningin was", zegt Booys. "We moesten van tevoren vragen inleveren, die door Evert werden gesteld. Maar de mooiste antwoorden kwamen niet op onze vragen, maar gaf Máxima op eigen initiatief."

Voor verkoper Van den Brink komt in het Haagse paleis een droom uit als hij na afloop van het gesprek een krant aan Máxima wil overhandigen. De koningin rent daarop naar binnen om ergens een munt van twee euro op te snorren. Want voor een daklozenkrant moet betaald worden. Een munt die de voormalig dakloze nooit meer wil uitgeven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden