Vraag van Monic

Hoe stop je het appen in de auto en op de fiets?

Beeld anp

Om naar het werk te gaan heb ik noodgedwongen de trein voor de auto verruild. En daarbij vallen me elke dag twee dingen op.

Alle scholieren die ik passeer kijken non-stop op hun telefoon. Ze hebben geen oog voor de weg of het verkeer.

Het tweede dat opvalt is dat er vaak auto's vervaarlijk van links naar rechts over de weg zwalken. Kennelijk is de bestuurder met iets anders bezig dan koers houden tussen de witte strepen. Ik vraag me dan af hoeveel afstand ik moet houden om niet betrokken te worden bij een eventuele aanrijding.

Appen op de fiets en in de auto, het gebeurt veel. Meestal gaat het goed, maar dat is nog geen reden om te zeggen dat we ons er verder niet druk om moeten maken. Ik maak me er wél druk om, vanwege mijn eigen hachje natuurlijk, maar ook omdat ik tegen al die jonge fietsers zou willen zeggen dat ze hun telefoon in hun tas moeten doen. Die berichtjes kunnen nooit allemaal zo belangrijk zijn dat zij hun leven ervoor op het spel moeten zetten.

De vraag van Monic Slingerland
Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Hopeloze operatie

Een eerste impuls bij een misstand is natuurlijk roepen dat dit gedrag verboden moet worden. Verbieden, dat appen en sms'en in de auto; verbieden, dat fietsen met een telefoon in de hand. Maar verbieden heeft weinig zin als er niet ook gehandhaafd wordt. Neem bijvoorbeeld het verbod om zonder licht te fietsen. Alleen slim opgestelde politiefuiken helpen, waarbij agenten aan het begin van de winter fietsers wijzen op het gevaar van zonder licht rijden. Ik spreek uit ervaring.

Als ik me voorstel wat het betekent om een app-verbod op de fiets te handhaven, dan lijkt me dat een nogal hopeloze operatie. Politieauto's moeten dan dagelijks patrouilleren op de routes naar en van de scholen.

Automobilisten kunnen ongestoord bellen, apps beantwoorden of andere dingen doen met hun mobiel. Als er al op de snelweg een politieauto verschijnt, dan rijdt die altijd heel hard.

Oplossing

Verbieden zal weinig uithalen. De techniek biedt wellicht meer kansen. Zo is er een app 'AutoModus', getest onder jonge automobilisten. Die app helpt om de mobiele telefoon niet te gebruiken tijdens het rijden.

Zoiets is er ook voor de fiets: de app 'FietsModus'. Die levert punten op en daarmee prijzen, wanneer de telefoon niet gebruikt wordt tijdens het fietsen.

Maar voor zowel de stop-app bij het fietsen als die voor in de auto geldt dat die wel aangezet moet worden. Dat vraag om een besluit: niet te appen tijdens de tocht. En was dat niet juist het probleem, dat dat besluit niet genomen wordt?

Minister Schultz, vorig jaar nog tegenstander van het verbieden van app-en in het verkeer, overweegt nu toch een verbod in te voeren voor appen in de auto en op de fiets.

En helaas helpen verhalen, zoals dat van de vader van de dertienjarige Tommy-Boy Kulkens, de jongen die bij het oversteken een auto niet zag aankomen, want hij keek op zijn telefoon. De aanrijding was fataal.

Wat helpt het beste denkt u om het appen op de fiets of achter het stuur flink terug te dringen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden