Hoe spiritueel bent u?

null Beeld

Bijna iedereen houdt zich op de een of andere manier wel eens bezig met spiritualiteit - de een voltijds, de ander zeer spaarzaam. Heeft u zelf een spirituele antenne? Bent u een ultieme zwever of is zelfs een kaarsje aansteken al te veel moeite? Wie de spiritest op de website van Trouw invult, die weet wat zijn spirituele score is.

Samen met Joep de Hart, godsdienstsocioloog bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), ontwikkelde Trouw de test. Aan de hand van vijftien stellingen komt degene die de test invult terecht in een van drie categorieën: 'ultieme zwever', 'een beetje' of 'niet spiritueel'.

Oorspronkelijk is spiritualiteit een religieus begrip. Maar in de loop van de tijd is de betekenis steeds verder opgerekt. Daarom zijn de stellingen, die De Hart ook gebruikt in zijn onderzoek voor het SCP, 'religieneutraal' geformuleerd. In een uitspraak als 'ik bid of mediteer wel eens' kunnen zich zowel liefhebbers van de paranormale therapie reiki als kerkgangers herkennen. "Het lijkt heel anders, maar de grondbehoefte is toch heel vaak hetzelfde", zegt De Hart.

> Doe de test: www.trouw.nl/spiritest


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden