Hoe Shoshana in 10 uur 108 keer werd lastig gevallen

null Beeld Hollaback
Beeld Hollaback

Wat een leuke vrouw overkomt als ze gewoon een wandelingetje maakt door de straten van New York. Dat was wat Rob Bliss wilde laten zien met zijn video. Hij filmde de aantrekkelijke Shoshana B. Roberts terwijl ze over straat liep in een zwarte spijkerbroek en een zwart t-shirt.

Bliss kwam op het idee omdat zijn vriendin dagelijks wordt lastig gevallen op straat. Shoshana wierp zich op als vrijwilliger en wandelde tien uur lang achter Bliss aan door Manhattan. Hij had in zijn rugzak een camera, zij droeg de twee microfoons.

In totaal werd Shoshana 108 keer lastig gevallen door onbekende mannen. Bliss wilde vooral mannen laten zien hoe het is om als vrouw over straat te lopen. Hij maakte de film voor het het project Hollaback dat de strijd wil aangaan met straatintimidatie. Volgens de beweging is straatintimidatie eigenlijk een soort van machtspel, waarbij de dader het slachtoffer wil intimideren.

Waar houdt sjansen op en wordt het intimidatie?
Heel veel vrouwen worden dagelijks nagefloten op straat, maar niet alles valt onder intimidatie. In Nederland wil het burgerinitiatief straatintimidatie.org dat echte straatintimidatie strafbaar wordt gesteld. Volgens Gaya Branderhorst, één van de initiatiefnemers en woordvoerder van het burgerinitiatief wordt er een grens overschreden zodra een vrouw zich echt geïntimideerd voelt: "He, wil je neuken? Er is geen vrouw die denkt: dat is nou een leuke benadering. Natuurlijk is er verschil tussen ongewenst gedrag en intimidatie. Als vrouwen het gevoel hebben dat ze niets terug kunnen zeggen omdat het dan escaleert, gaat het mis."

Volgens Hollaback is de beleving van straatintimidatie persoonlijk. Met name vrouwen, mensen met een donkere huidskleur, en holebi's (homoseksuelen, biseksuelen, transgenders) worden regelmatig lastig gevallen in de publieke ruimte. De mate waarin Shoshana hinder ondervindt is 'shocking', is te lezen op de website, maar voor mensen met een donkere huidskleur of holebi's is de intimidatie vaak ernstiger van aard en eindigt het regelmatig gewelddadig. Volgens Hollaback zijn het vooral mannen die zich schuldig maken aan straatintimidatie, maar overstijgt het probleem ras en kleur. "Straatintimidatie komt voort uit een cultuur van seksisme, en helaas is dat tegenwoordig de heersende cultuur", aldus de site.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden