Interview

Hoe Shell in drie jaar tijd miljarden heeft bespaard op grote projecten

Een Shell-kantoor in Beijing, China. Beeld Getty Images
Een Shell-kantoor in Beijing, China.Beeld Getty Images

Shell heeft in drie jaar tijd miljarden bespaard op grote projecten. Harry Brekelmans, lid van Shells raad van bestuur, legt uit hoe dat kon.

Koos Schwartz

Het ziet eruit als een flinke versterker met wieltjes eronder. Het is een robot. Bij een Kazachs olieveld worden de robots getest. Ze rijden door en langs grote installaties. Ze moeten er inspecties gaan uitvoeren. De informatie die ze verzamelen over de temperatuur en de chemische samenstelling van de lucht sturen ze door.

Het exemplaar dat Harry Brekelmans (1965) in het Shell-kantoor in Rijswijk toont, is het nieuwste model van die robot die oorspronkelijk voor het olieveld Kashagan was ontwikkeld. De olie aldaar bevat veel zwavel en dan is het altijd oppassen. Dan is het niet alleen goedkoper maar ook veiliger om rijdende inspectierobots in te zetten in plaats van inspecteurs op twee benen. Die nieuwste versie wordt door Shell-dochter Nam gebruikt in Groningen, ook voor inspectiedoelen.

Een ander voorbeeld: drones. Brekelmans: “Veel platforms zijn oud en er zijn alleen tekeningen van. Als zo’n platform een opknapbeurt moet krijgen of voorzien moet worden van extra installaties, moesten er vroeger mensen naartoe. Ze moesten er rondkijken, soms maandenlang. Nu sturen we drones op zo’n platform af.”

Effectief

Digitalisering en robotisering. Brekelmans gebruikt de woorden vaak. Natuurlijk digitaliseert Shell allang. Toen Brekelmans 27 jaar geleden bij het bedrijf kwam stonden in Rijswijk al computers. Ze waren groot en konden minder dan een laptop nu. “Maar de laatste jaren gaat het met de digitalisering heel hard”, zegt Brekelmans. Dat verklaart deels hoe Shell zo veel kon besparen op de kosten voor de ontwikkeling van olie- en gasvelden, chemiecomplexen en andere projecten. Digitalisering laat zich in het hele concern voelen.

Op bouwplaatsen bijvoorbeeld. Brekelmans: “We kwamen erachter dat mensen soms maar 35 procent van hun tijd effectief waren. Voor de rest waren ze bezig met wachten, materiaal verzamelen of formulieren invullen. Nu is het met een druk op de iPad mogelijk om te weten waar een onderdeel in het magazijn of de bouwplaats ligt. Als we in IJmuiden staal bestellen, kunnen we het product van IJmuiden tot Texas volgen.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Harry Brekelmans Beeld Shell
Harry BrekelmansBeeld Shell

Digitalisering, ook bij olie- en gasboringen. Door boormateriaal van sensoren te voorzien, is sneller te zien of er bij een boring ergens deep down iets misgaat. Of dat de diamanten boren aan vervanging toe zijn. Shell is zelfs bezig met automatisch boren. Een computer, volgestopt met data, kan beter reageren op signalen uit de bodem dan een ervaren boorder, zo is gebleken.

Kostenbesparingen, sinds een jaar of vier is dat bij Shell een sleutelwoord. De jaren ervoor, van 2010 tot 2014, waren jubeljaren. De olie- en gasprijzen waren hoog en het geld liep met vaten tegelijk binnen. In zo’n tijd is kosten besparen niet het eerste waar een directie aan denkt. Soms waren hoge kosten onvermijdelijk, zegt Brekelmans: “Je zag het in Canada, in North Dakota, in Texas, in Australië. Daar werden nieuwe velden ontwikkeld. Dan is er veel vraag naar technici, chauffeurs, materieel, installaties. Dan schieten de prijzen omhoog.”

Andere tijden

In 2014 was het voorbij met de jubeljaren. De olieprijzen daalden, olieconcerns moesten de tering naar de nering zetten. Investeringen werden uit- of afgesteld. Dat had een voordeel. De prijzen die toeleveranciers berekenden voor hun diensten en apparatuur daalden fors.

Kostte de huur van een boorplatform in de hoogtij-jaren nog 160.000 dollar per dag, nu is dat 80.000 dollar. Die prijsdalingen, schat Brekelmans, zijn goed voor ongeveer een derde van het bedrag dat Shell sinds 2014 bespaarde. Of dat tijdelijke besparingen zijn, zal de toekomst leren.

De lage olie- en gasprijzen hadden nog een gevolg. Het was tijd om in de spiegel te kijken. Shell deed dat en werd er zowel Shelliger als minder Shellig van.

Sinds de spiegel wordt er, vertelt Brekelmans, bij de ontwikkeling van projecten nauwer samengewerkt met toeleveranciers die vaak het leeuwendeel van het werk voor hun rekening nemen. Door al bij het ontwerp van installaties samen te werken, zijn veel kosten te besparen. Zo keert Shell een beetje terug naar de tijden waarin het veel werk zelf verrichtte en niet uitbesteedde aan bedrijven als Halliburton, Heerema en Technip.

Omslag

Shell is anders naar projecten gaan kijken. Brekelmans: “In het verleden stond een zo hoog mogelijke olie-opbrengst voorop. Maar meer opbrengst betekent dat je een zwaarder platform nodig hebt, grote schepen en een grote generator die veel stroom verbruikt. Soms kan je tot 70 procent besparen als je niet streeft naar een maximale opbrengst. Die opbrengst is dan ook lager, maar niet 70 procent lager.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Vroeger kwam er mankracht aan te pas, nu stuurt Shell drones om olieplatforms te controleren.  Beeld Shell
Vroeger kwam er mankracht aan te pas, nu stuurt Shell drones om olieplatforms te controleren.Beeld Shell

Nog een effect van de spiegel. “Als toeleveranciers een pomp hadden ontwikkeld voor een project, keken Shell-ingenieurs standaard of die niet beter kon. Dat kon vaak, en dan gingen we die aangepaste pomp gebruiken die natuurlijk duurder was. Tegenwoordig kiezen we vaker voor standaardoplossingen. Minder perfect misschien, en niet in de Shell-traditie, maar vanuit kostenoogpunt beter.” Dat er van het Shell-personeel het nodige werd gevraagd om die cultuuromslag te realiseren, wil Brekelmans graag even benadrukken.

Brekelmans schat: grote projecten kostten Shell nu gemiddeld 35 procent minder, gerekend per vat olie, dan in 2014. Oliewinning in de diepzee is bij een olieprijs van iets boven de 40 dollar rendabel. Dat was meer dan 60 dollar. En in de VS gaat Shell, dankzij kostenbesparingen en technische vondsten, weer op zoek naar schalieolie en -gas. In het verleden werd Shell daarin voorbijgelopen door kleine, gespecialiseerde oliebedrijven en liep het concern tegen een paar forse financiële zeperds aan. Nu kan Shell de strijd daar wel aan, bezweert Brekelmans.

Eerder deze week maakte Milieudefensie bekend Shell voor de rechter te slepen, voor nog aan te richten klimaatschade door het olie- en gasconcern. “Shell ligt op ramkoers met het akkoord van Parijs”, zei advocaat Roger Cox.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden