Hoe serieuze media worstelen met Rafael en Sylvie

Duitse kranten over de scheiding van het 'droompaar' Rafael en Sylvie. Beeld epa
Duitse kranten over de scheiding van het 'droompaar' Rafael en Sylvie.Beeld epa

Het hele land praat erover. En niet alleen Nederland, ook aan de Duitse koffieautomaten gaat over de breuk tussen Rafael en Sylvie van der Vaart. Aldus de rechtvaardiging van de 'serieuze' nieuwsmedia voor de aandacht die zij besteden aan de scheiding waar iedereen over sprak. De kritiek was er niet minder om.

De Nederlandse Nieuwsmonitor onderzocht hoe de nieuwsrubrieken en dagbladen met het 'nieuws' omgingen. De NOS bracht het kort in het Achtuurjournaal, begeleid door een verantwoording. 'Een echtscheiding is niet zo bijzonder, zeker niet in een tijd dat twee op de drie huwelijken stranden. Maar soms praat het hele land erover. Zoals in Duitsland. Sylvie en Rafael van der Vaart gaan uit elkaar. Dat vonden ze daar net zo'n droompaar.'

Bij NRC Next haalde het nieuws zelfs de voorpagina. NRC Next-journalist Stijn Bronzwaer twitterde daarover:

'De kop suggereert een alternatieve invalshoek ("En nu verder als eenmanszaak"), maar correspondent Frank Vermeulen schrijft uitgebreid over de geruchten in de (roddel)pers", constateert de Nieuwsmonitor.

Het valt de onderzoekers op dat vaak wordt verwezen naar andere media. Duitse media brengen het, dus is het groot nieuws. 'Dit argument schiet echter tekort', stelt de Nieuwsmonitor. 'Er zijn wel meer zaken die in Bild of Der Spiegel staan, maar geen nieuws in Nederland worden. Als de invalshoek het nieuws van 'de anderen' (roddelpers en Duitse media) de invalshoek is dan is het niet nodig om de geruchten over te nemen. Berichten over het feit dat andere media in de ban zijn van de echtscheiding is dan afdoende. Door details over te nemen, doe je als medium zelf mee.'

De Nieuwsmonitor wijst ook op de nieuwsconsument zelf. Die mag dan veel kritiek hebben op kwaliteitsmedia als de Volkskrant, NRC en de NOS, de stukjes over Rafael en Sylvie behoorden op die sites tot de beste gelezen artikelen. Het filmpje op de site van de NOS had evenmin te klagen over gebrek aan aandacht.

En Trouw.nl? De Nieuwsmonitor constateert dat wij als enige niet voor de druk van 'de media-agenda en de hits op de website' zijn gezwicht. Toch past ons enige bescheidenheid. De berichten onder het kopje 'Vandaag' worden niet door de online redactie van Trouw geselecteerd. Het artikel had dus evengoed via die automatische stroom binnen kunnen lopen. De krant Trouw besteedde overigens wel aandacht aan de scheiding, zij het summier in de rubriek Personalia.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden