Hoe Rotterdam géén salafistisch centrum kreeg

reconstructie | De geldschieter is bang voor de link met terreur en verkoopt zijn gebouw aan de gemeente.

Tijdens zijn vierdaagse handelsmissie in de Verenigde Arabische Emiraten maakt Ahmed Aboutaleb een uitstapje naar Qatar. Daar schuift de burgemeester van Rotterdam met ambassadeurs en diplomaten aan bij de Sheik Eid Charitable Foundation. Op de agenda staat een zaak die in de Maasstad voor onrust zorgt: een salafistisch centrum dat een oud schoolgebouw aan de Vorkstraat wil betrekken.

Begin juli is gebleken dat de voorzitter van de salafistische stichting Al Waqf uit Eindhoven het voormalige schoolgebouw in Rotterdam-Zuid heeft gekocht. Hij wil er een islamitisch ontmoetingscentrum in onderbrengen, en betaalde 1,7 miljoen euro. In het 7000 vierkante meter grote gebouw moeten koranlessen, cursussen Arabisch en conferenties komen.

Het leidt tot onrust in de buurt en in de rest van Rotterdam. Buurtbewoners zitten niet te wachten op een centrum voor orthodoxe moslims en de grootste partij van de stad, Leefbaar Rotterdam, denkt dat het centrum 'haatpredikers' zal binnenhalen. In Eindhoven weigerde burgemeester Van Gijzel eind 2015 zeven buitenlandse imams bij Al Waqf, omdat zij volgens hem onverdraagzaam zijn en de gewelddadige jihad zouden verheerlijken.

Leefbaar Rotterdam stelt in augustus schriftelijke vragen aan burgemeester Aboutaleb, als blijkt dat de Sheik Eid Charitable Foundation samen met Stichting Al Nour uit Duitsland het centrum financiert. De Qatarese liefdadigheidsstichting wordt ook in verband gebracht met financiering van terrorisme.

Het ministerie van sociale zaken reageert bezorgd. Minister Asscher vraagt zich af wat voor salafisten de school gaan betrekken. De orthodoxe islam kent verschillende stromingen. Gewelddadige jihadisten noemen zich vaak salafist, maar lang niet alle moslims uit die de orthodoxe stroming, hangen gebruik van geweld aan. Asscher betwijfelt of het centrum de integratie zal bevorderen. En hij stelt vragen bij de geldstromen.

Aboutaleb maakt zich niet zo druk om de intenties van Al Waqf. Naar inschatting van de burgemeester zijn de salafisten vredelievend.

Volgens zijn woordvoerder zijn de verhalen over financiering van terrorisme door de Qatarese stichting vaak vergezocht. Wel is Aboutaleb bezorgd over de onrust in de buurt.

Er is dan al contact met het ministerie van buitenlandse zaken. Dat pleit al langer voor meer transparantie in geldstromen uit het Midden-Oosten. Buitenlandse Zaken organiseert een gesprek tussen ambassadeurs, de Sheik Eid Charitable Foundation en Aboutaleb. Dankzij diplomatiek voorwerk staat de uitkomst dan al bijna vast: de Qatarezen zijn geschrokken van de onrust en willen niet in verband gebracht worden met terrorisme. Voor een bedrag tussen de 1,5 en 2 miljoen euro, kan Rotterdam het gebouw terugkopen. Dit verhaal kwam tot stand op basis van gesprekken met woordvoerders van Aboutaleb en de ministeries en een verklaring van de Foundation.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden