Hoe religieuzer, hoe negatiever tegenover multiculturele vriendschappen

Beeld ANP

Hoe religieuzer Turks-Nederlandse ouders zijn, des te groter hun weerstand tegen vriendschappen van hun kinderen met autochtone Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van de sociologe Anke Munniksma waarop zij volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Turkse Nederlanders zijn eerder dan autochtonen bang dat hun kinderen worden beïnvloed door andere culturele normen en waarden en zich afwijkend gaan gedragen. Religie en aanzien van het gezin spelen bij zowel Nederlandse als Turkse ouders een rol. Maar omdat deze twee zaken belangrijker zijn in hun cultuur, staan Turkse ouders minder open voor multiculturele vriendschappen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vriendschappen tussen Turkse en Nederlandse scholieren bijdraagt aan een beter begrip voor elkaars cultuur. Hiervoor bestond in de wetenschappelijke literatuur al bewijs, maar Munniksma toont aan dat dit begrip ook groeit bij zogeheten indirecte vriendschappen. Oftewel: vrienden van vrienden. Contact tussen Turkse en autochtone jongeren gaat daarnaast gepaard met een positiever beeld van de Nederlandse bevolking.

De sociologe zag tenslotte dat op Amerikaanse scholen contacten tussen jongeren met diverse culturele achtergronden een positief effect hebben op hoe zij hun middelbare schooltijd ervaren. Dit onderzoek wil zij graag herhalen op Nederlandse scholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden