Hoe red je een school in een achterstandswijk? Met filosofie!
De Agnesschool stelt orde op zaken: leerlingen van de basisschool in de Rotterdamse achterstandswijk Feyenoord krijgen voortaan 36 uur per week les. Onder meer op het programma: filosofie. Waarom?
Meer taal, meer rekenen, meer beweging, extra huiswerkbegeleiding en aandacht voor de thuissituatie - het uit Amerika overgewaaide onderwijsproject Children's Zone belooft aanzienlijk betere schoolresultaten.
Niet onterecht, zo blijkt. In het land van herkomst zijn de resultaten positief. Behalve spelling en staartdelingen krijgen de kinderen (de school begint met groep 6 en 7) ook wekelijks een uur filosofieles. Directeur Annet Dries legt uit.
Red een achterstandswijk, geef filosofie. Werkt het echt zo?
Dries: 'Filosofisch leren denken is erg goed voor je, zeker als je van huis uit niet zo'n prater bent. Veel van onze kinderen zijn taalarm: hun ouders zijn vaak laagopgeleid en spreken soms nauwelijks Nederlands. Je kunt ze bijspijkeren door spellingsles te geven, maar ook door ze te laten redeneren en formuleren.
Dat hoeft het niet moeilijk te zijn. De vraag of het ei er eerder was dan de kip vinden ze fascinerend. En waarom is er in het heelal niets? En waar houdt het heelal eigenlijk op?'
Is dat wel filosofie?
'Jazeker. Veel kinderboeken zijn ook filosofisch: zelfs de Nijntje-boeken draaien om verwondering en het ontdekken van de wereld. We leren kinderen kritische vragen te stellen over alledaagse zekerheden.
Thuis doen ze dat weinig; daar gaat het vooral over praktische zaken. Bovendien leven ze soms in drie verschillende culturen: de thuiscultuur, die van de straat en die van de school. In groep 7 en 8 hebben ze heus door dat die flink verschillen.'
Komen Nietzsche en Plato ook ter sprake?
'Nee, we houden het eenvoudig. Toetsen zijn er niet - we behandelen de vragen klassikaal of in groepjes. Soms mogen ze over het onderwerp tekenen. Maar de docent heeft Plato wel gelezen, die heeft filosofie gestudeerd aan een universiteit.'
Bij Trouw krijgt u vandaag het boek 'Nietzsche' cadeau, het eerste deel uit onze reeks 'De Grote Filosofen'. Zie hieronder het reclamespotje.
De vraag of het ei er eerder was dan de kip vinden ze fascinerend. En waar houdt het heelal eigenlijk op?Directeur Annet Dries