Hoe reageert het Midden-Oosten op het akkoord Iran?

Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif (links) en John Kerry omhelst zijn Franse ambtsgenoot Laurent Fabius na het bereiken van een akkoord Beeld EPA

In het Midden-Oosten is zondag verdeeld gereageerd op de overeenkomst die de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hebben gesloten met Iran over het Iraanse atoomprogramma.

Israël
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde het akkoord een 'historische vergissing', waardoor 'de wereld een gevaarlijker plek is geworden'.

President Shimon Peres daarentegen sprak voorzichtig de hoop uit dat het de regio kan veranderen. 'Ik zou tot het Iraanse volk willen zeggen: jullie zijn niet onze vijanden en wij niet die van jullie. Er is een mogelijkheid om deze kwestie diplomatiek op te lossen. Het ligt in jullie handen. Verwerp terrorisme. Stop het nucleaire programma. Stop de ontwikkeling van langeafstandsraketten.'

De Israelische premier Benjamin Netanyahu Beeld reuters

Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië, ten aanzien van Iran een bondgenoot van Israël, heeft zich tot nog toe niet over het akkoord uitgelaten. Koning Abdullah sprak in het weekeinde met de heersers van Qatar en Koeweit over regionale kwesties, waaronder Iran.

De rivaliteit tussen Saoedi-Arabië en Iran komt onder meer tot uiting in de burgeroorlog in Syrië, waar de twee landen verschillende kampen steunen. Riyad beschuldigt Teheran er ook van onrust onder de sjiieten in de regio aan te wakkeren.

Emiraten en Hamas
De Golfstaatjes Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten lieten zich zondag echter lovend uit over het akkoord met Iran. De Palestijnse Hamas noemde de overeenkomst een teken van de toenemende macht van Iran.

 
Akkoord is een teken van toenemende macht Iran
Hamas

Iraanse buurlanden
Irans buurland Pakistan, zelf een atoommacht, liet weten dat de overeenkomst gunstig kan zijn voor vrede en veiligheid in de regio en de rest van de wereld.

Turkije, het westelijke buurland van Iran, sprak van een 'nieuwe start'. Ook India, dat met Pakistan rivaliseert en al langer over atoomwapens beschikt, verwelkomde de overeenkomst.

Irans bondgenoten schaarden zich ondertussen ook achter het akkoord. De Iraakse regering liet weten het beschouwen als een 'stap vooruit naar het oplossen van andere regionale problemen'.

Syrië
De Syrische regering, die in haar strijd tegen opstandelingen vertrouwt op de steun van Iran, noemde het een bewijs dat onderhandelingen de beste manier zijn om conflicten op te lossen. De door het Westen gesteunde oppositie in Syrië zei echter te vrezen dat het akkoord Iran 'legitimiteit' geeft om door te gaan met het ondersteunen van de strijdkrachten van Assad.

De Syrische president Bashar al-Assad Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden