Hoe penibel de situatie ook, het Kamertoilet biedt redding

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft een bewogen week achter de rug. Hoogte-en dieptepunten zaten dicht op elkaar.

Eerst terug naar de nacht van donderdag op vrijdag, toen de Kamer in een marathondebat de crisis in de melkveehouderij besprak. Aanvang 19.30 uur, sluiting 05.17 uur in de ochtend. Boeren op de publieke tribune gingen na afloop vanuit Den Haag rechtstreeks naar de stal om te melken.

Tijdens het debat vlogen termen als derogatie, nitraatrichtlijn en fosfaatplafond de toeschouwer om de oren. Wie er desondanks in slaagde wakker te blijven, was getuige van iets bijzonders. Midden in de nacht richtte PVV-Kamerlid Dion Graus zich tot Arib en zei: "Ik vind u de beste voorzitter. Dat is misschien ook wel leuk om eens te zeggen. Ik heb er vier meegemaakt; één maar heel kort. U bent de beste tot nu toe."

Daar bleef het niet bij. Graus, enkele uren later, zo tegen 05.00 uur: "Ik kan nu wel zeggen dat ik de nacht met de voorzitter heb doorgebracht."

Je zou bijna vergeten dat de PVV vindt dat Arib nooit Kamervoorzitter had mogen worden vanwege haar dubbele nationaliteit. Dat de partij openlijk Aribs loyaliteit aan Nederland in twijfel trekt. Dat Geert Wilders twitterde, nadat Arib begin dit jaar de strijd om de voorzittershamer won: 'Wat een nepparlement! De beste kandidaat - Martin Bosma - wordt het niet en we eindigen met een Marokkaanse Kamervoorzitter.' Het kan verkeren.

Brandje

Zo vrolijk als die nacht verliep, zo pijnlijk was het debat met minister Ard van der Steur en zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff, een dag eerder. De Kamer sprak over de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie: bed-bad-brood voor asielzoekers, bezuinigingen op de rechtspraak en ellende bij de Nationale Politie. Zware kost.

Toch zag Van der Steur kans de vergaderzaal uit te glippen, onder het mom van een plaspauze, op een moment dat PVV-Kamerlid Machiel de Graaf achter het spreekgestoelte stond. Kamervoorzitter Arib greep in. "Ik ga u onderbreken. We wachten totdat de minister terug is." Een schorsing volgde. Een Kamerbode trof Van der Steur niet op het toilet aan, maar in de wandelgangen, pratend met de pers.

Een bewindspersoon is bij een debat aanwezig op uitnodiging van de Kamer. Tijdens dat debat de benen nemen om even journalisten te woord te staan is niet minder dan een schoffering van het parlement.

Natuurlijk weet ook Van der Steur dat, maar hij zat middenin een kleine crisis. De minister had eerder die dag een brief over Zwarte Piet naar de Kamer gestuurd, waarin hij schreef dat het 'feest met de tijd mee moet gaan'. Bij de VVD, en in het bijzonder bij de premier, gingen de alarmbellen af. Nota bene fractievoorzitter Halbe Zijlstra had eerder op hoge toon verkondigd dat Zwarte Piet niet mag worden vermoord. Van der Steur moest een aanvullende verklaring de wereld in sturen: 'De manier waarop het sinterklaasfeest wordt gevierd is aan de maatschappij'. Brandje geblust. Nu nog even de journalisten te woord staan, tijdens zijn eigen begrotingsdebat dus. De Kamerbode dirigeerde hem onmiddellijk terug naar de zaal.

Toilet

Het voorval doet denken aan KVP-minister van sociale zaken Charles van Rooy, tijdens het Kamerdebat over de kinderbijslagwet, in 1961. Van Rooy, toch al geen sterke minister, had het zwaar. Hij vroeg een schorsing aan om naar het toilet te kunnen. En weigerde er weer vanaf te komen.

Grootste fans van zwarte piet

1.Geert Wilders

2.Halbe Zijlstra

3.Mark Rutte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden