Hoe Paul de Brouwer van PO in Actie dit jaar het basisonderwijs op de been bracht

Op 27 februari om tien voor half elf 's avonds begon Paul de Brouwer de facebookgroep PO in actie. Waar dat toe zou leiden kon niemand voorzien.Beeld Koen Verheijden

Duizenden basisschoolleraren kwamen in actie door Paul de Brouwer en zijn collega's. Stakingen en demonstraties voor minder werkdruk en meer salaris zijn hun doel. Alles begon met een facebookgroep, die ontstond in een opwelling.

Leerkrachten Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn de rocksterren van PO in Actie. De posterboys, het gezicht van. Maar de facebookgroep waarmee het allemaal begon - de prikactie, de stakingen, de miljoenen die het nieuwe kabinet leerkrachten belooft - werd dit jaar opgericht door leerkracht Paul de Brouwer.

Op 27 februari 2017 om tien voor half elf 's avonds, om precies te zijn. "Ik hoopte dat ik na een paar weken een paar honderd mensen bij elkaar zou hebben", vertelt De Brouwer aan het einde van het jaar in een café in Arnhem. "Om te kletsen over ons vak en misschien eens in actie te komen."

Dat liep anders. PO in Actie groeide uit tot een beweging met bijna 45 duizend leden en voormannen Van de Ven en Roovers mochten aanschuiven bij elke talkshow en alle ontbijtprogramma's om te vertellen waarom het salaris van leraren te laag is en de werkdruk te hoog.

Pizzadozen

De zegetocht begon op 28 februari, een dinsdag in de voorjaarsvakantie, toen De Brouwer wakker werd en er vijfhonderd leraren op de virtuele poorten van zijn Facebookgroep bonkten. Een week later waren dat er vijftienduizend. "Ik ben me kapot geschrokken. Die hele verdere week heb ik als een zombie op de bank gezeten. Met een stapel lege pizzadozen naast me. Het was echt bizar. Dat het zo'n vlucht nam, daar heb ik wel wakker van gelegen."

Denk dan ook eens na voor je iets doet, zei zijn vriendin in die week. De Brouwer: "Maar niemand had dit kunnen voorzien."

De Brouwer, leerkracht in groep 4/5, schakelde meteen die eerste week al hulptroepen in. Twee collega's maakte hij medebeheerder van de Facebookgroep en hij stuurde Van de Ven en Roovers een bericht. "Want ik wilde echt niet met mijn hoofd op tv." Die twee kende De Brouwer via Twitter, beide mannen mengden zich al langer in discussies over het salaris van leraren in het primair onderwijs. Roovers op zijn blog, Van de Ven onder meer met een veel gelezen opinieartikel in dagblad De Limburger.

"Zij schaarden zich onmiddellijk achter PO in Actie, dat is heel bijzonder geweest", zegt De Brouwer. "Stel dat een van hen geen tijd had gehad, dan was het misschien heel anders gelopen." Want Van de Ven en Roovers zijn volgens De Brouwer 'onverbeterlijk'.

Manifest

Hij is de pater familias van het stel, zegt hij zelf. Het stel, dat is de PO in Actie-'kopgroep' van negen leraren, onder wie de twee collega's die in die allereerste week de Facebookgroep onder hun hoede namen.

Op 14 maart kwamen ze voor het eerst bij elkaar. "Het was voor ons meteen duidelijk dat we een manifest moesten hebben en dat we de bonden en de werkgevers daarbij moesten betrekken." PO in Actie heeft een duidelijke focus: 1,4 miljard voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. En daar moet de minister van onderwijs voor zorgen.

Egodingetje

Die focus is wat de actiegroep groot heeft gemaakt, dat weet De Brouwer ook. "Het is strategisch slim geweest om die eis bij de minister te leggen. Maar dat is ook echt waar het geld vandaan moet komen, we zijn er klaar mee om van het kastje naar de muur gestuurd te worden."

En eerlijk? Soms, heel soms, vindt hij het wel eens jammer dat Roovers en Van de Ven de rocksterren zijn van PO in Actie. "Maar die keuze heb ik zelf gemaakt, dus ik mag natuurlijk niet klagen. En trouwens, dat is ook gewoon een egodingetje. Van Thijs en Jan krijg ik absoluut waardering, dus waar gaat het nu helemaal over. Er is een steen verlegd, daar gaat het om. Er is geen weg meer terug."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden