Hoe pak je een kind aan dat kwistig uitgeeft en onderpresteert op school?

De uitgaven van zoon (15) stijgen steeds verder, maar zijn schoolcijfers kelderen. Tijd voor een baantje? Of huiswerkbegeleiding?

Zoon is dol op games, krijgt steeds meer zin om uit te gaan, drinkt in de schoolpauze graag luxe koffie bij Starbucks, en is zwaar teleurgesteld dat hij de blitse Nike voetbalschoenen in fluorescerende kleuren - waar heel de eredivisie op voetbalt - niet zomaar kreeg. En dus wordt het tijd voor een bijbaantje om zijn dure hobby's te bekostigen, vinden zijn ouders.

Hoeveel vakken hij moet vullen in de supermarkt voor een paar blitse schoenen, daar hameren ze steeds op. Het is immers goed voor puberzoon om de waarde van geld te voelen. Tegelijkertijd zien pa en ma een hoop onvoldoendes op zoons rapportlijst, en zouden ze liever willen dat hij huiswerkbegeleiding zou krijgen. Of anders zelf wat harder zou studeren. Is een bijbaantje dan wel verstandig? Wat zou voorrang moeten krijgen?

Die vraag stellen deze ouders rijkelijk laat, vindt hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. Want blijkbaar hebben ze hun zoon altijd van alles gegeven, waardoor hij het normaal is gaan vinden om dure koffie te drinken. "Zijn ze even vergeten op te voeden? Nu heeft hun puber twee problemen: hij kan slecht met geld omgaan, en zijn schoolprestaties laten te wensen over."

Hoe de schade in te halen? Koppel deze twee problemen aan elkaar en keer het om, adviseert De Winter. "Laat hem hard werken voor zijn spullen, en tegelijkertijd zijn cijfers verbeteren." Niet in de supermarkt, dat is niet nodig voor een schoolgaand kind, vindt De Winter. Maar op school, aan zijn bureau of de keukentafel, of tijdens huiswerkbegeleiding. "Spreek af met je kind: als jij die nieuwe Nike's of telefoon wilt, dan moet je de komende twee semesters voor wiskunde op z'n minst zevens halen. Zien we goede resultaten, dan kunnen wij misschien bijdragen aan die spullen. Dat moeten ouders overigens alleen doen als ze ervan overtuigd zijn dat hun kind dat kan."

De Winter roept deze ouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Hoe komt het dat deze jongen de waarde van geld niet kent? En wat vinden wij als ouders echt belangrijk? Opvoeden is vrij simpel, het is heel goed nadenken over je eigen gedrag."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden