Opinie

Hoe overwinnen we de angst voor het enge monster

’Dag Monster’, door het Laagland, is te zien: 14/11 in Hengelo, 16/11 in Den Haag, 19/11 in Stadskanaal, 30/11 in Sittard. Tournee t/m 1 / 2. Info: www.hetlaagland.nl

„Haal mij uit dit verhaal!”, roept actrice Loulou Rhemrev in de rol van het meisje dat met een monster moet trouwen. Gelukkig is ze niet alleen. In het theatersprookje ’Dag Monster’ van Het Laagland wisselen de drie actrices steeds van rol. Als de een het monster te eng vindt, neemt een ander de rol over. Zo overwinnen ze gedrieën de angst voor het onbekende, met als beloning een knappe prins.

De geestige, poëtische en ontroerende tekst die Pauline Mol in 1986 schreef naar de klassieker ’La Belle et La Bête’ staat nog steeds als een huis. Archetypen weten de tand des tijds nu eenmaal te doorstaan „Dit sprookje is al heel vaak verteld”, zeggen de meisjes. „Maar nog nooit door ons.” In ’Dag Monster’ gaat een vader op reis en onderweg plukt hij een roos voor zijn lievelingsdochter. Had hij dat maar nooit gedaan. De mooie, witte roos groeit in de tuin van een harig monster en die eist de dochter op als zijn bruid: anders zal de vader sterven. Om haar vader te redden springt het meisje in een diep dal vol gevaren en ontdekt zij dat liefde alles overwint.

Inez Derksen regisseerde de voorstelling zonder toeters en bellen, met krachtige beelden en gevoel voor de grote emoties van drie dappere meiden. De vormgeving is mooi schetsmatig, met een oude leunstoel, een ijzeren traliehek of een hemelbed vol rozen op een met grote vegen geschilderd speelvlak.

Herkenbaar zijn de twee verwende zussen van het meisje, die op plateauzolen en het haar hoog in de lucht gestoken alles willen wat hun hebberige hart begeert: „Een dressoir, een boudoir, een peignoir en een miroir, een renoir, een abattoir en een grand, grand soir.” Derksen regisseerde ’Dag Monster’ al eerder, ruim tien jaar geleden, en twee van de drie actrices – Wieky de Boer en Loulou Rhemrev – speelden destijds ook mee in de voorstelling.

Toch is het geen herhaling van zetten. Het spel is wat brutaler, gedurfder en ze schakelen snel tussen acteren en vertellen. Angst, verdriet, wanhoop, verveling of de slappe lach wisselen elkaar in rap tempo af. Op het hemelbed wachten ze om beurten op de komst van het monster en dan zijn de drie actrices, de derde is Kim Scheerder, op hun best.

Het zweet parelt van hun gezichten en tóch blijft de voorstelling licht van toon, met af en toe een knipoog naar het publiek. Het risico om op verkeerde momenten de lachers in het publiek op hun hand te krijgen, weten ze dan nét op tijd te omzeilen. ’Dag Monster’ is een ode aan de verbeelding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden