'Hoe overtuig je deze mensen om terug te keren naar hun land?'

Somalische en Iraakse vluchtelingen protesteren in tenten in Ter Apel tegen het Nederlandse asielbeleid. Beeld ANP
Somalische en Iraakse vluchtelingen protesteren in tenten in Ter Apel tegen het Nederlandse asielbeleid.Beeld ANP

Ruim driehonderd uitgeprocedeerde en uit de opvang gezette asielzoekers, veelal Irakezen en Somaliërs, protesteren in een tentenkamp in 'asielhoofdstad' Ter Apel tegen het 'onmenselijke' Nederlandse asielbeleid en schending van hun mensenrechten. Vluchtelingen in tenten, dat klinkt als derde wereld, oorlogsgebied, Afrika. Hoe kan dit? En wat nu?

Rob Pietersen

Wouter van Zandwijk, VluchtelingenWerk Nederland: "Eerder waren er twee protestacties van Somaliërs, dit derde kamp is een initiatief van Irakezen. Het terugkeerbeleid is niet sluitend, dit is volgens ons het topje van de ijsberg.

Groep in zicht houden
"De minister zegt dat uitgeprocedeerde Irakezen en Somaliërs veilig terug kunnen naar hun land, maar die mensen kijken ook nieuws en op internet. Die zien wat anders. Namelijk dat er voor ieder ander een negatief reisadvies voor die landen geldt omdat het er hartstikke onveilig is. Dat is op zijn liefst gezegd toch curieus?

Gedwongen vertrek lukt niet, maar vrijwillige terugkeer naar Irak en Somalië kan volgens de minister. Dus moeten die uitgeprocedeerde asielzoekers zo vriendelijk zijn mee te werken met hun vertrek. Maar hoe ga je deze mensen overtuigen?

En waar ga je dat doen, als je ze op straat hebt gegooid, als ze de illegaliteit in zijn verdwenen? Je moet deze groep in zicht houden en dus enige vorm van onderdak bieden om ze zo goed voor te bereiden op vrijwillig vertrek."

Niet voor hun lol in een tent
Anton van Kalmthout, emeritus hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht: "Het is afgrijselijk dat mensen geen andere uitweg zien dan in een tentje te bivakkeren om zo aandacht te vragen voor hun uitzichtloze situatie.

"Het is natuurlijk de vraag of het allemaal vergelijkbare schrijnende verhalen zijn. Het kan ook best dat er zich nu mensen aansluiten die denken dat hier iets te winnen valt. Maar goed: deze mensen gaan natuurlijk niet voor hun lol in een tent zitten.

"Het Nederlandse uitzetbeleid faalt, dit tentenkamp illustreert de patstelling. Straks wordt de actie te groot en een gevaar voor de openbare orde. Dan wordt het ontruimd en verdwijnen al die mensen weer uit beeld.

De minister wil dat deze mensen vrijwillig vertrekken, maar zij vinden de illegaliteit nog minder onaantrekkelijk. Zo krijgen we een groep die ronddoolt, zonder toekomst, zonder inkomsten. Met alle gevolgen van dien. Een pardon voor deze groep is voor de samenleving minder schadelijk dan wat er nu dreigt te gebeuren."

Vertrek is enige optie
Woordvoerder Frank Wassenaar namens minister Leers (asiel): "Dit tentenkamp is onnodig, deze actie biedt deze mensen geen soelaas. Hun asielaanvraag is beoordeeld, er was beroepsmogelijkheid, en hoger beroep. Ze hebben geen toekomst hier, we mogen ze geen hoop meer bieden.

"We hebben de groep tijdelijk onderdak aangeboden, bedenktijd om toch mee te gaan werken aan vertrek. Dat hebben ze geweigerd. We snappen dat dit niet hun eerste voorkeur is, dat ze niet fluitend gaan, maar vertrek is de enige optie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden